Ve stravě podle metabolic balance® principů se doporučuje jíst výlučně celozrnný žitný chléb… Celozrnný žitný chléb vás zasytí mnohem lépe než jiné chleby a zároveň obsahuje více balastních látek. Žitné pečivo tedy figuruje ve všech individuálních plánech programu metabolic balance®. Je to z toho důvodu, že nutriční hodnoty žita jsou velmi vysoké.

Napomáhá správnému trávení, snižuje glykemický index potraviny a tím i zpomaluje vstřebání cukrů do krve. Žitný chléb podporuje a harmonizuje trávení ve všech fázích, nezpůsobuje nadýmání a přispívá každodennímu bezproblémovému vylučování (baktérie typu lactobacilus). Na rozdíl od pšenice nepřispívá k tvorbě tukových zásob a omezuje sklon k přejídání. Chléb díky obsahu kyselin je dobře konzervován a vydrží bez zhoršení chuti po výjimečně dlouhou dobu.

Ingredience

  • Žitná chlebová mouka zn. PENAM (Albert, Tesco, Kaufland)
  • 350 ml vlažné vody
  • 600 g žitné mouky
  • 3 lžíce oleje (lněný)
  • 1 lžíce octa
  • 2 – 3 lžičky soli (podle chuti)
  • 0,5 – 1 balíček kvasnic
  • Koření dle chuti (kmín, anýz apod.)

Postup

Pečeme v domácí pekárně dle doporučeného programu.

Někdy se chleba na poprvé nepodaří, závisí to na kvalitě mouky i schopnostech pekárny. nenchte se tím však odradit a zkuste si vychytat vaše poměry…

Dobrou chuť s metabolic balance

web_shutterstock_89957911 (1)531