Pokud máte chuť na metabolicky vstřícné mexické jídlo, budete potřebovat i ty správné metabolicky friendly tortilly. Jedna možnost je připravit si tortilly ze žitné mouky, druhá možnost je vyzkoušet tortilly z kokosové mouky. Potom stačí tortilly naplnit nějakým skvělým, metabolicky vstřícným jídlem – dne sto bude tempeh, avokádo a koriandr.

Ingredience na tortilly

  • 250g žitné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce oleje
  • cca 120 ml vlažné vody – je třeba kouzlit…
  • Celý recept najdete sepsaný zde>>

Ingredience na tortilly z kokosové mouky

  • 60g kokosové mouky (nebo můžete zkusit také kokosovou či bezlepkovou pohankovou)
  • 15g psyllia
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 240g vlažné vody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů) nebo jedlé sody

Postup – kokosová tortilla

  • V míse smícháme sypké suroviny. Kokosovou mouku a psyllium.
  • Přidáme vlažnou vodu, olivový olej a kypřící prášek. Těsto dobře promícháme a necháme na 10 minut odpočinout.
  • Těsto rozdělíme na 4 nebo více častí, podle toho jak chceme mít velké tortilly.
  • Těsto mezi dvěma pečícími papíry rozválíme, pokud chceme mít dokonalý kruh, tortilly můžeme vyříznout pokličkou.
  • Tortillu smažíme na suché pánvi 2-3 minuty z obou stran.

Pozor! Placky lze snadno přepéct! Ne že by nebyly pak dobré k jídlu, to jsou! Ale nejdou potom ohýbat a nejde do nich nic zabalit. Takže je sejměme z plotýnky dokud jsou ještě vláčné a poddajné.

Ingredience na náplň

  • Bílkovina (80-100g): uzený nebo přírodní tempeh (tofu)
  • Zelenina (celkem 130g): mrkve, dýně, avokádo (nebo jiná zelenina)
  • 1 stroužek česneku, sůl, pepř, uzená paprika, chilli, bio jablečný ocet, 1 – 2 lžíce Tamari omáčka
  • Ghí (přepuštěné máslo)

Postup

Na pánvi rozehřejeme ghí a krátce orestujeme česnek.
Přidáme rozdrobený nebo na kostičky nakrájený tempeh a opečeme.
Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku, chilli a Tamari omáčku. Krátce orestujeme.

Směsí plníme tortillky, navrch dáme 2 plátky avokáda a posypeme čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Pokud tortilly nestíháme připravit, naplníme směsí např. listy baby salátu.

Tip

Místo tempehu můžeme použít tofu, nebo jakékoli mleté maso nebo luštěniny.
Místo mrkve a dýně můžete použít např, papriku, řapíkatý celer, zelené fazolky apod. Nebojte se experimentovat.

Tento recept pochází z eBooku Můj ukázkový jídelníček na 30 dnů

Tacos s tempehem a zeleninou - recepty Metabolic Balance-1

Tacos s tempehem nebo tofu a zeleninou