Tento recept je snadný, velmi rychlý a a moc si na něm pochutnáte. Připravovali jsme ho na jednom z našich kurzů vaření. Máte-li rádi chřest, určitě ho vyzkoušejte. Sezona chřestu je poměrně krátká. Začíná někdy v polovině dubna a tradičně končí v polovině června. Pro všechny odrůdy chřestu bez výjimky platí, že nejlepší jsou čerstvé, ideálně ještě ten den sklizené. Čerstvý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Nedá se ohnout, když se ho pokusíte zlomit, praskne. Zelený chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část (podle velikosti „stonku“ jsou to asi 2–3 cm). Bílý chřest je potřeba kromě odříznutí dřevnaté spodní části také oloupat – třeba škrabkou na brambory.

Ingredience

  • 1 porce feta sýr
  • 1 porce zelenina ( zelený chřest, šalotka)
  • sůl, pepř
  • 50 ml bio zeleninový bujon
  • balsamiko

Postup

Sýr pokrájíme na kostky.

Zelený chřest omyjeme, tuhé konce odkrojíme. Nakrájíme na třetiny.

Šalotku nakrájíme na kostičky.

Na rozpálené pánvi opečeme šalotku, přidáme chřest, krátce na zeleninovém bujonu podusíme.

Nakrájený sýr můžete přidat dvěmi způsoby:

  1. Společně promícháme s chřestem a krátce podusíme (sýr se mírně rozteče a vytvoří takovou jemnou  „omáčku“)
  2. Hotový chřest dejte na talíř a posypte nakrájeným sýrem (sýr se jemně zahřeje teplou zeleninou, ale nerozteče se).

Vše dochutíme solí, pepřem, balsamikem.

Tip

Místo Fety můžeet použít také jiný sýr – skvělá je niva, gorgonzola, nebo také tofu https://oesterr..oesterreich/. Já miluji uzené, nastrouhané…

Milujeme Metabolic balance® – zamilujte se taky!

Feta se zeleným chřestem podle Metabolic balance®

Feta se zeleným chřestem podle Metabolic balance®

Feta se zeleným chřestem

Feta se zeleným chřestem podle Metabolic balance®

Feta se zeleným chřestem podle Metabolic balance®

Feta se zeleným chřestem podle Metabolic balance®