Dnes jsme připravovala tyhle lilky s mletým hovězím masem. I tento recept přesně odpovídá principům programu Metabolic Balance. Na přípravu je možná trochu náročnější, ale chuťově určitě stojí za to. Spojení mletého hovězího masa, pečeného lilku a té správné směsi koření přináší excelentní chuťový zážitek – a to je důvod, proč říkám, že i hubnutí může chutnat královsky, bez pocitu omezení. A to je přesně to, co na Metabolic balance principech miluji.
Recepty podle principů tohoto unikátního německého výživového programu podporují u každého člověka snížení váhy a ukazují cestu ke zdravému způsobu stravování, spojenému s nižší potřebou inzulinu a zátěží slinivky. Na základě jednoduchých pravidel, která najdete popsána např. v ebooku Můj ukázkový hubnoucí jídelníček na 30 dnů, dochází k obnovení rovnováhy v látkové výměně, díky tomu se začnete cítit lépe, zhubnete, získáte více energie, lepší kondici…
Budete potřebovat
(Pokud máte svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance, tak gramáže použijte podle doporučení v něm. Pokud chcete mít jídlo na druhý den, připravte si více rovnou 2 – 4 porce, karbanátky jsou skvělé i studené).
Na 2 porce jsem použila
- 300 – 400g hovězí mleté maso
- 300 – 400g lilky (2 středně velké lilky)
- 3 stroužky česneku (pokud nemáte česnek rádi, není nutný)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, 1/2 lžičky kurkuma, 1/2 lžičky garam masalla (můžete použít i jiné koření nebo zelené bylinky, které máte rádi)
Postup
- Nejprve si připravíme lilky, které rozřízneme na dvě poloviny. Do dužiny uděláme dva svislé řezy a několik vodorovných zářezů (takovou „mřížku“).
- Předehřejeme troubu na cca 200°C.
- Plech vyložíme pečícím papírem.
- V malé misce smícháme 2 lžíce olivového oleje, česnek, sůl podle chuti (soli použijte dostatek, lilek ji hodně vsákne a často je potom třeba jídlo dosolit). Směsí potřeme celou dužinovou stranu půlek lilku.
- Dáme péct do trouby na cca 15- 20 minut, dokud dužina nezměkne.
- Vyjmeme lilky z trouby a necháme chvilku odpočinout.
- V misce si připravíme mleté maso, které promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a s dalším kořením (já mám ráda „indický styl“, proto můj základ koření tvoří vždy garam masalla a kurkuma, ale vy můžete klidně použít jiné koření, např. majoránku nebo jiné bylinky).
- Nyní vezmeme lilky a lžičkou z nich opatrně vydlabeme dužinu, aby nám vznikla „lodička“, kterou budeme plnit směsí masa a lilku. Vydlabanou dužinu smícháme s mletým masem a „lodičky“ touto směsí naplníme.
- Dáme zpět do trouby zapéct. Zapékáme dozlatova, cca 15-20 minut, dokud není maso hotové. Každá trouba peče trochu jinak, čas si tedy musíte ohlídat.
- Podáváme s plátkem celozrnného žitného chleba nebo knäckbrotu.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.