Semínka chia můžeme konzumovat v suchém stavu (jako posyp, přísada do nápojů, jogurtů, pečiva…) nebo v podobě gelu, který chia tvoří při styku s tekutinou.
Základní receptura na chia gel
1 díl semínek chia + 10 až 12 dílů neperlivé vody (hustotu gelu řídíme dle použitého množství vody)
Semínka chia smícháme s vodou a necháme 20 – 30 minut odpočinout. Mezitím je několikrát promícháme. Chia na sebe začnou vázat vodu, okolo každého semínka se vytvoří jemná vrstva gelu a pomocí tohoto gelu se všechna semínka spojí a vytvoří kompaktní gel. Takto vytvořený gel můžeme přidávat po lžících do jakéhokoliv pokrmu či nápoje (chia nemají žádnou chuť a tudíž se hodí do jakéhokoliv nápoje/pokrmu). Gel z chia můžeme skladovat v lednici po dobu 2 týdnů a mít tak chia gel vždy ihned připravený k použití. Chia gel obsahuje rostlinné proteiny, sacharidy, zdravé tuky (cca 13% omega-3), vlákninu, vápník, železo, antioxidanty a řadu dalších zdraví prospěšných živin. Chia gel napomáhá udržovat tělo lépe hydratované, mírně a lehce zasytí a dodá zdravou nutriční energii.
Jak používat chia gel?
- do vody: 2-3 lžíce gelu na 3 dcl vody – promícháme a ihned máme připravenou vodu s chia (můžeme popíjet během dne, také před sportem, během i po něm)
- chia gel můžeme konzumovat i tak samotný jako kaši či pudink (případně dochutíme např. ovocem, medem, nektarem z agáve/javorovým sirupem, skořicí, muškátovým oříškem…)
- jako součást proteinových koktejlů – chia pomáhají trávit bílkoviny (stačí přidat 1-2 lžíce gelu do sklenice s proteinem/gainerem)
- zeleninových/ovocných šťáv a do koktejlu z mladého ječmene (možno přidat i spirulinu)
- ovesné/rýžové/kukuřičné kaše
- do omelet, různých placek, cereálních tyčinek
- do cereálií
- do pečiva, cookies
- do jogurtů, tvarohů, cottage sýru
- do pomazánek, polévek
- k zahuštění pokrmů – chia gelem je možné nahradit i vajíčko
- do salátů (zeleninových i ovocných)
- do těstovin, rýže…