Luxusní a okouzlující kombinace exotických chutí, hotová za 15 minut! Nechala jsem se inspirovat Nigellou, jejíž recepty z velké části odpovídají doporučením metabolic balance. Zelenina a 1 druh bílkoviny – to je základ každého metabolického talíře! Tento salát bude něco jako zelný salát s majonézou, když vezmeme v úvahu že obsahuje strouhané zelí a mrkev. Ale místo tučné majonézy, která se do metabolic balance nehodí, použijeme ostrý mnohem zdravější lehčí dresink – nechte se překvapit!
Ingredience
cca na 4 porce
- 4 poce kuřecích prsíček (vařená, grilovaná nebo pečená)
- 1 – 2 větší mrkve nakrouhat
- 1/4 až 1/2 zelí nakrouhat (bílé nebo červené)
- hrst lístků máty
Na dresink
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce kvalitní sojové omáčky (kdo má rád, může použít i rybí omáčku)
- 1 a 1/2 lžíce rýžového octa (pokud nemáte, použijte bio jablečný ocet)
- 1 mini stroužek česneku
- 1 lžička agáve sirupu nebo medu (nemusí být, protže mrkev je dost sladká!)
- 2 chilli papričky (ostrá chuť k tomuto salátu opravdu patří!)
- 1/2 cibule, na tenké půlměsíčky
- štáva z 1/2 limetky
Postup
První si přiravte zálivku/ dressing! Smíchejte olej, sojovou omáčku a ocet- dobře promíchejte, aby se ingredience propojili.
Přidejte prolisovaný česnek a pálivé chilli papričky nakrájené na drobné proužky. Opatrně, abychom se moc nezapotili!
Poté přidejte cibuli nakrájenou na půlměsíčky a šťávu z limetky nebo citronu. nemáte-li v přísné fázi povolen citrón, přidejte 1 lžíci bio jabl. octa pro kyselejší chuť.
Nakonec přidejte trochu agáve sirupu nebo medu – ten dodává rovnováhu, ale není nezbytně nutný, protože později ještě přidáme sladkou mrkvičku.
Pokud máte čas, nechte tento dresink asi tak půl hodiny uležet. Když ho nemáte, nevadí. Vše zlehka zamíchejte a přidejte mátu.
Zajímavá věc na mátě je to, že je sice aromatická a přitom je použitelná i jako salát, ne jenom jako bylinka. Máta je vůbec obecně podceňovaná a více se používá koriandr, přitom čerstvá máta je úžasná. Je stejně pikantní, čistší a probudí nás k životu stejně dobře jako koriandr.
A nyní připravte kuřecí maso. Pokud nemáte po ruce kousek studeného kuřete a tak si uvařte kuřecí prsíčka. Nevadí když nebude maso pro tento salát úplně vychladlé. Hotové maso nakrájejte na tenké plátky.
Poté nakrájejte poměrně nadrobno zelí a mrkev. Zelenina by měla mít přibližně stejné rozměry.
Promíchejte s dresinkem a ozdobte lístky máty!
A užijte si tuto naprosto okouzlující kombinaci exotických chutí!
Dobrou chuť s metabolic balance
K uvaření tohoto receptu mě inspiroval seriál Vaření s Nigellou. Postupovala jsem podle Dadalovy kuchařky.