Vánoční salát z topinambur nebo pastiňáku – V metabolických plánech se brambory příliš nevyskytují. Je to kvůli jejich vysokému obsahu obsahu škrobu a vyšší glykemické zátěži. Vhodnou náhradou je voňavý pastiňák nebo topinambury, které splňují standardy jídelních plánů v metabolic balance. Pastiňák i topinabury lze sehnat v prodejnách zdravé v výživy Country life nebo na Freshbedynky.cz. A pokud je náhodou neseženete, připravte si svůj metabolcký salát z kořenové zeleniny. Vyzkoušejte tuto lahůdku, vybrat si můžete i z několika zálivek.
Ingredience
(pro větší množství porce jednoduše znásobte)
- 1 porce zeleniny: topinambury nebo pastiňák, mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, 1 PL cibule, popř. jiná vaše oblíbená zelenina (já ráda přidávám řapíkatý celer)
- Koření: sůl, pepř, jablečný ocet, další dle chuti – a nově doporučuji přidat 1 pol. lžící lahůdkového droždí
- Zálivka 1: avokádo, sůl, pepř, citrónová šťáva nebo jablečný ocet, 1 pol. lžíce lahůdkového droždí, olivový olej nebo kokosové mléko (možné kombinovat s jakoukoli bílkovinou, např. rybou, masem apod.) – zředit dle potřeby vodou
- Zálivka 2: přírodní tofu, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, jablečný ocet (možné kombinovat pouze s tofu; platí zásada v jednom jídle pouze 1 druh bílkovin)
- Zálivka 3: 1 vařené vejce, 1/2 manga, sůl, pepř, jablečný ocet (možné kombinovat pouze s vejci; platí zásada v jednom jídle pouze 1 druh bílkovin, nebo od 4. fáze i s rybou či masem)
Postup
Pastiňák nebo topinambury, mrkev, celer nakrájíme na kostičky, velikosti, jak jsme zvyklí a uvaříme „aldente“.
Nakládané okurky a cibulku nakrájíme na drobno a přidáme do salátu. Vše dobře promícháme. Již nyní můžete mírně osolit. Ochutnejte.
Zálivku vytvoříte promixováním uvedených ingrediencí dohladka: avokádo+ sůl, pepř, citronová šťáva, trochu jabl. octu, olivový olej nebo kokosové mléko (s ním je zálivka „bělejší“) – naředit můžete buď zeleninovým vývarem nebo čistou vodou. Já občas doředím zálivku jabl. octem.
Přidat můžete i domácí hořčici, která je na přípravu velice jednoduchá.
Hořčice: hořčičné semínko, sůl, ocet, olej rozetřeme v hmoždíři na kašičku – hotovo! Pozor! Pálí jako čert! Celý recept zde>>