V plánech metabolic balance se často objevuje v zelenině portulák neboli šrucha zelená. Málokdo ví, jsk vypadá a jak úžasně chutná. je to tož považována za plevel, a to je velká škoda. Antioxidanty, omega 3 a vitamíny, to je šrucha zelná…
Šrucha obsahuje slušné množství vitamínu C – na sto gramů se v ní nachází dvaadvacet miligramů “céčka.” Kromě toho v ní najdeme i vitamíny B1, B2, B6 či “áčko.” K tomu samozřejmě se připojí i nějaké ty minerály, jako například fosfor, železo, draslík, hořčík nebo vápník. Důležitost antioxidantů pro naše zdraví nikdo nezpochybňuje a proto jistě každého milovníka zdravé výživy potěší, že mu je portulák může dodat. A hlavně je velmi dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Šrucha zelená se v kuchyni nejčastěji využije do různých salátů. Velmi dobře se kombinuje s rukolou, hadovkou, rajčetem nebo i s klasickým ledovým salátem či grilovaným kuřátkem. Jako zálivka se hodí různé bylinkové dressingy.
Ingredience
- porce lososa
- porce rukoly a portuláku (šruchy zelné)
- jarní cibulka nebo šalotka
- na zálivku kvalitní za studena lisovaný olej (lněný, konopný či jiný doporučený…)
- 1 čl bio jablečného nebo balzamikového octa (může být i redukce)
Postup
Jenom vše krásně naaranžujte a užívejte úžasné chuti tmavě zelené zeleniny s výbornou chutí plátků uzeného lososa.
Tip
Výborné marinované a uzené lososy (cenově dostupné, již naporcované) nabízí IKEA.
Portulák neboli šruchu zelnou seženete občas na www.freshbedynky.cz nebo na farmářských trzích.
Dobrou chuť s metabolic balance