Vhodné pro 2. přísnou fázi bez tuků i přísnou fází s tuky. Tento recept jsem objevila náhodou, když jsem brouzdala ve facebookové skupině pro německé klienty v programu Metabolic Balance®. Protože občas se hodí mít snídani připravenou předem, je tohle skvělá možnost, jak si večer připravit třeba 3 porce předem na celý týden. Tyhle metabolicky vstřícné mandeládovo-jablečné tyčinky totiž celý týden vydrží aniž by ztratily na chuti. Můžete si je také „nasušit“ sebou na dovolenou a máte parádní snídani i v místě, kde mandeládu určitě neseženete. Skvělé jsou pro cestování a výlety. Můžete si je také vzít jako SOS jídlo sebou do krabičky, když se náhodou nestihnete během dne najíst. A hlavně jsou Metabolic Balance®! Recept je koncipován na 2 porce, protože když už se s tím budete „patlat“, tak se jich prostě vyplatí udělat víc!
Budete potřebovat
- Mandeláda 2 porce (cca 60g mandlí, 20g slunečnicových semínek, předem namočených)
- 2 středně velká jablíčka
- 30g žitných vloček (místo celozrnného žitného chleba)
- 2 pol. lžíce čistého mandlového másla (povoleno až ve fázi s tuky)
- 1 pol. lžíce skořice nebo jiné vhodné koření, které máte rádi (např. perníkové, kardamon apod.)
- sekáček s „S“ noži na přípravu
- trochu trpělivosti
Postup
- Namočte si předem mandle a slunečnicová semínka (aspoň na 4 hodiny, ideálně přes noc).
- V sekáčku s „S“ noži rozsekejte všechny ingredience: mandeládu, jablka, žitné vločky, skořici a případně čisté mandlové máslo, které zde bereme jako tuk (v prvních 14 dnech, ve fázi bez tuků ho můžete vynechat).
- Rozsekané ingredience pěkně promíchejte, umačkejte a nechte aspoň 15 minut stát v lednici aby se pěkně propojila a tyčinky potom lépe držely pohromadě. Když jsem to dělala poprvé, nenechala jsem směs odstát a tyčinky se trochu rozpadaly, takže nespěchejte…
- Mezitím si připravte pečící papír na pekáč a předehřejte troubu na 120°C. Půjde spíše o rychlé sušení, než pečení.
- Tvarování – Přímo na papír pol. lžící nabírejte hromádky, které pak vytvarujte do tyčinek. Já nabírala vždy 2 plné pol. lžíce směsi a z nich potom „uplácala“ jako bábovičky hezky vytvarované tyčinky, cca cca 6 cm dlouhé a 1,5 cm vysoké. Tvarovala jsem je a „plácala“ dvěma gumovými stěrkami. Rukama to určitě nejde, protože se směs lepí. S tvarováním je třeba si pohrát a být trpělivý. Jde o zkušenost, zkoušejte a přijdete na to.
- Sušte v troubě při teplotě 120°C cca 90 minut. Pokud byste chtěli mít tyčinky v RAW kvalitě, tak je sušte v troubě max. na 45°C přes noc nebo použijte sušičku (tu já nemám). Ráno by měly být hotové.
- Takto připravené tyčinky vydrží až 1 týden – což je jejich velká výhoda.
Dobrou chuť s Metabolic Balance®
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.