Celerovo-mrkvové rizoto nebo pomazánka? Jak kdo chce… Geniální kombinace chutí… Stačilo jen přidat nějakou „bílkovinu“. Dostali jsme s Šimonem chuť na takovou tu „humrovou“ nebo „krabí“ pomazánku. Ale humra ani kraba doma nemáme a ty „krabí tyčinky“ používat nechceme, tak jsem vyzkoušela alternativu s tofu a následně i s mandeládou. Obojí je super.
Ingredience na 2 porce
Vycházejte z porcí ve vašem plánu, doporučuji udělat rovnou dvoj či vícenásobek. I ti, kteří tofu „nemusí“ totiž nepoznají, že tam je a budou se oblizovat až za ušima.
Bílkovina
- porce tofu bílého
- porce tofu uzeného
Koření
- sůl, jabl. ocet, olivový olej, bazalka apod.
- 1 čl celozrnné hořčice na dochucení (nemusí být) – místo ní můžete použít třeba nadrobno nakrájenou cibulki neb kyselou okurku
Zelenina (sacharidy)
- 1 porce mladý celer bulvový
- 1 porce mrkev (k základu můžete přidat např. fenykl, který to ještě více provoní)
- další zelenina na dochucení (rajčátko, jarní cibulka nebo pórek)
- šťáva z 1/2 citronu (kdo ho nemá, nemusí…)
Postup
Očištěný celer , mrkev a popř. fenykl, nahrubo nakrájejte, vložte do foodprocesoru nebo mixéru s S noži a rozsekejte na
velikost rýže. Kdo nemáte procesor, musíte si poradit se struhadlem.
Směs přendejte do mísy.
Přikrájejte nadrobno jednu menší červenou cibulku, mladý pórek nebo jarní cibulku, nadrobno nakrájené rajčátko.
Přidejte 1-2 polévkové lžíce nejkvalitnějšího za studena lisovaného olivového oleje (nemusí nezbytně být) a promíchejte.
Porci uzeného tofu buď nastrouhejte nebo zpracujte ve foodprocesoru stejně, jako zeleninu a vmíchejte do zeleninové směsi jako základ bílkoviny.
Z porce bílého tofu si připravte domácí tofunézu. Recept ZDE>>. Nebo si ji můžete i koupit, mě ale více chutná ta moje ?.
Tofunézu vmíchejte k zeleninové směsi a vše dobře promíchejte do požadované konzistence. Podle potřeby dochuťte solí, jalb. octem a olejem.
Tvarujte do kopečků, nočků, do salátových listů, na žitný chleba – prostě, co vás napadne. my jsme se s Šimonem celkme vyřádili a dost přejedli ?
Užívejte zdravé, lehké a lahodné pomazánky tak jako my…
Tip
- Ve stejný okamžik mě probleskla hlavou možnost připravit stejnou pomazánku s mandeládovou majonézou. Tak jsem to hned vyzkoušela a je to také super! Prefektní snídaně. Mandle a slunečnice se hezky snoubí s chutí zeleniny. Do této zeleninové směsi se hodí přistrouhat i jablíčko. Výborná bude také od 3. fáze z makadamových ořechů…
- Předpokládám také, že podobná bílkovinná majonéze půjde udělat např. i z bílých fazolí. Vyzkouším to příště. Záleží pouze na nachucení.
Mějte se rádi a proto jezte dobře, zdravě a hlavně chytře ?
Bára