Celerovo-mrkvové rizoto nebo pomazánka? Jak kdo chce… Geniální kombinace chutí… Stačilo jen přidat nějakou „bílkovinu“. Dostali jsme s Šimonem chuť na takovou tu „humrovou“ nebo „krabí“ pomazánku. Ale humra ani kraba doma nemáme a ty „krabí tyčinky“ používat nechceme, tak jsem vyzkoušela alternativu s tofu a následně i s mandeládou. Obojí je super.

Ingredience na 2 porce

Vycházejte z porcí ve vašem plánu, doporučuji udělat rovnou dvoj či vícenásobek. I ti, kteří tofu „nemusí“ totiž nepoznají, že tam je a budou se oblizovat až za ušima.

Bílkovina

  • porce tofu bílého
  • porce tofu uzeného

Koření

  • sůl, jabl. ocet, olivový olej, bazalka apod.
  • 1 čl celozrnné hořčice na dochucení (nemusí být) – místo ní můžete použít třeba nadrobno nakrájenou cibulki neb kyselou okurku

Zelenina (sacharidy)

  • 1 porce mladý celer bulvový
  • 1 porce mrkev (k základu můžete přidat např. fenykl, který to ještě více provoní)
  • další zelenina na dochucení (rajčátko, jarní cibulka nebo pórek)
  • šťáva z 1/2 citronu (kdo ho nemá, nemusí…)
Celerovo-mrkvovo-tofu pomazánka metabolic balance

Celerovo-mrkvovo-tofu pomazánka metabolic balance

Postup

Očištěný celer , mrkev a popř. fenykl, nahrubo nakrájejte, vložte do foodprocesoru nebo mixéru s S noži a rozsekejte na

IMG_7031velikost rýže. Kdo nemáte procesor, musíte si poradit se struhadlem.

Směs přendejte do mísy.

Přikrájejte nadrobno jednu menší červenou cibulku, mladý pórek nebo jarní cibulku, nadrobno nakrájené rajčátko.

Přidejte 1-2 polévkové lžíce nejkvalitnějšího za studena lisovaného olivového oleje (nemusí nezbytně být) a promíchejte.

Porci uzeného tofu buď nastrouhejte nebo zpracujte ve foodprocesoru stejně, jako zeleninu a vmíchejte do zeleninové směsi jako základ bílkoviny.

Z porce bílého tofu si připravte domácí tofunézu. Recept ZDE>>. Nebo si ji můžete i koupit, mě ale více chutná ta moje ?.

Tofunézu vmíchejte k zeleninové směsi a vše dobře promíchejte do požadované konzistence. Podle potřeby dochuťte solí, jalb. octem a olejem.

Tvarujte do kopečků, nočků, do salátových listů, na žitný chleba – prostě, co vás napadne. my jsme se s Šimonem celkme vyřádili a dost přejedli ?

Užívejte zdravé, lehké a lahodné pomazánky tak jako my…

Tip

  • Ve stejný okamžik mě probleskla hlavou možnost připravit stejnou pomazánku s mandeládovou majonézou. Tak jsem to hned vyzkoušela a je to také super! Prefektní snídaně. Mandle a slunečnice se hezky snoubí s chutí zeleniny. Do této zeleninové směsi se hodí přistrouhat i jablíčko. Výborná bude také od 3. fáze z makadamových ořechů…
  • Předpokládám také, že podobná bílkovinná majonéze půjde udělat např. i z bílých fazolí. Vyzkouším to příště. Záleží pouze na nachucení.

Mějte se rádi a proto jezte dobře, zdravě a hlavně chytře ?

Bára

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkovo-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkovo-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance

celerovo-mrkov-tofu pomazánka metabolic balance