Domácí příprava rostlinných mlék není nijak složitá. Argumenty o nedostatku vápníku u veganů jsou bezpředmětné. Chceme vám ukázat 5 variant rostlinných mlék, které spolehlivě nahradí to kravské, ba ho i předčí svým obsahem jiných minerálních látek a živin. Jukněte na video a recepty pod ním…

Z čeho se rostlinná mléka vyrábějí

Můžete namítat, že rostlinná mléka jsou drahá, ale když si mléko připravíte doma, není to ani finančně náročné, ani nijak složité, abyste nad tím museli maturovat půl dne. Mléka mohou být připravena z ořechů a semen, která obsahují nespočet minerálů a stopových prvků a k tomu ještě prospěšné vyšší mastné kyseliny, kterých má běžný konzument masa obvykle nedostatek.

K přípravě mlék vám postačí stolní nebo tyčový mixér, nádoba na máčení ořechů (hrnek, miska), jemné sítko, kus plátna, nebo silonová ponožka a nádoba na skladování mléka (zavařovací sklenice s víkem).

Postup výroby je u všech mlék podobný!

  • 1 šálek semínek nebo ořechů
  • 3-4 šálky vody (podle toho, jak chcete mít mléko husté)
  • skořice nebo vanilkový lusk na ochucení (není nutné)
  • Případně můžete dosladit trochou medu, agáve sirupu, stévií nebo xylitolem

Jukněte na videorecept na mléko z mandelády, které si připravuji tak 3x do týdne…

Konopné mléko

Ne, není to žádné mléko, které vás dostane do nálady a není ani nijak omamné. Je vyrobeno z neloupaných semen konopí setého, které má jen velmi nízkou hladinu THC a tím pádem není drogou. Obsahuje však velké procento minerálních látek a už 100 gramů konopných semínek vám splní doporučenou denní dávku hořčíku, polovinu denní dávky železa a více než 70 % zinku, které přispívají k udržování zdraví buněk a předcházení nemocem. K obdivu je také vysoký obsah proteinů – v 3 lžících až 11 gramů bílkovin – a aminokyselin, díky nimž je skvělým zdrojem energie. Má velmi výraznou chuť, kterou můžete zjemnit vanilkovým extraktem nebo skořicí, ale pokud si ho přidáte do ovesné kaše, ani tu chuť nepoznáte.

Postup

  • 1 šálek neloupaných konopných semínek
  • 3-4 šálky vody
  • skořice nebo vanilkový lusk na ochucení (není nutné)

Namočte semínka na 6 – 12 hodin (nebo přes noc), poté propláchněte a s trochou vody rozmixujte do hrubé kaše. Dolijte zbytek vody (záleží, jak moc chcete mléko krémové – čím víc vody, tím řidší mléko) a rozmixujte semínko na padrť. Přeceďte přes sítko a následně přefiltrujte přes silonovou ponožku, která se dá hezky „podojit“ – mléko vymačkejte. Konopnou drť nevyhazujte, ale odložte na později do misky.

Makové mléko

  • 1 šálek máku
  • 3-4 šálky vody
  • skořice nebo vanilkový lusk na ochucení (není nutné)

Makové mléko připravíte stejným způsobem jako konopné, s tím rozdílem, že mák stačí namlít v mlýnku na kávu a nemusíte ho tak máčet. Jinak se máčí 4- 5 hodin.
Další alternativou je maková smetana, kterou vyrobíte z nemáčeného máku pouhým namletím na téměř máslovitou konzistenci a následným zalitím vlažnou vodou (cca 2 šálky vody). Přecedíte přes silonovou ponožku a smetana je hotová. Mák je nejsilnějším zdrojem vápníku a navíc ho obsahuje 12krát víc než klasické kravské mléko. Můžete ho přidávat do ranních kaší, do moučníků, na kynuté těsto, na palačinky a získáte zdravou alternativu, která nevyvolává alergické reakce, nezahleňuje a obsahuje mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol.

Mandlové mléko

Toto mléko si můžete už koupit v obchodech se zdravou výživou, ale není to nijak levná záležitost a bývá obvykle doslazované třtinovým cukrem nebo agáve sirupem. Jinak ho připravíte stejně jako mléka předcházející. Buď z mandlí přes noc namočených nebo z mandlí čerstvě pomletých na mouku. Mandle obsahují vápník, draslík, fosfor a hořčík a jsou skvělým zpestřením jídelníčku ve smoothies, koktejlech nebo dezertech, ale při jeho výrobě doma a nepřislazování jej lze přidat do polévek, místo smetany (pokud jej méně při výrobě naředíte). Toto mléko je asi nejvhodnější ze všech mlék pro přidání do kávy, jelikož je odolné proti vyšším teplotám, a nebo na přípravu horké čokolády. Stačí v troše mléka rozpustit půlku tabulky hořké čokolády, postupně přilévat asi dva hrnky mléka a nakonec dosladit.

Lískovo-vlašské mléko

Oříšky si namočte v hrnku na alespoň 8 hodin a poté opakujte postup jako u předešlých mlék. Vlašské ořechy jsou velmi tučné, tak můžete přilít víc vody nebo naopak méně a opět získáte smetanu do omáček nebo špenátu. Mléko je bohaté na vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, zinek, draslík a mnoho dalších. Má lahodnou oříškovou chuť a je perfektní na přípravu koktejlů, zmrzlin nebo na veganské sýry.

Slunečnicové mléko

Slunečnicové mléko zvládnete i bez namáčení. Stačí do konzistence másla nebo takové vlhčí mouky rozmixovat hrnek slunečnicových semínek a poté rozmixovat se 2 – 4 hrnky vody (pokud možno vlažné). Je však nutné mixovat alespoň 2 minuty, aby se hmota s vodou spojila. Obvykle není ani nutné toto mléko cedit přes jemné sítko, ale záleží na výkonu vašeho mixéru. Toto mléko je asi jedno z nejlevnějších a má jemně zemitou chuť, kterou si rychle zamilujete jak v kávě, tak v dezertech nebo milkshaku. Obsahují vitamín E, hořčík, selen a několik druhů antioxidantů, které tvoří koktejl proti únavě a bolesti svalů nebo artritidě.

Mléko z mandelády

  • 1 šálek směsi mandlových a slunečnicových semen
  • 3 – 4 šálky vody
  • na dochucení lusk vanilky nebo skořice

Semínka přes noc namočte. Pokud to nestihnete, tak je pomelte na jemnou mouku. Poté přidejte vodu a koření a dobře promixujte. Filtrujte přes „silonovou ponožku“, uchovávajte 2 dny v lednici.

Článek převzat StudentPoint

mandlové mléko - metabolic balance

mandlové mléko – metabolic balance

 

mandlové mléko - metabolic balance

mandlové mléko – metabolic balance