Nebojte se luštěnin! Tohle jídlo je rychlé, snadné a zdravé! Hotové doslova za pár minut! Metabolic Balance neznamená žádnou nudu! Kdo máte rádi ostrou thajskou kuchyni a jejich curry, tak tady si fakt pochutnáte. Navíc je to skvělé, metabolicky vstřícné, jídlo. Díky většímu množství kokosového mléka bych tento recept doporučila raději až od 3. fáze, ale i v přísné fázi bych si ho občas (třeba 1x za 14 dnů) nebála připravit. Stačí ubrat kokosové mléko na minimum.

Místo fazolí můžete použít jakoukoli jinou luštěninu – já měla včera u mámy čočkové, občas připravuji cizrnové nebo z kidney fazolí – a je vždy skvělé. Luštěniny, spousty dobré zeleniny, curry pasta jako koření, kokosové mléko jako tuk a místo rýže žitný chleba. Nádhera! Chilli a zázvor podporují spalování tuků, tak si to užijte! Pozor! Pálivé! A vysoce návykové!

Ingedience

  • Porce fazolí nebo jiných luštěnin (cca 160g z konzervy) – já zde použila bílé Borlotti z konzervy
  • Porce zeleniny (cca 140g) – např. cuketa, lilek, zelené fazolky, paprika, nebo jiné druhy zeleniny dle vašeho seznamu potravin
  • 1 pl oleje (kokosový v RAW kvalitě nebo sezamový apod.)
  • 1 – 2 čaj. lžičky červené nebo žluté curry pasty  (červená pálí jako blázen, žlutí je jemnější). Používám zn. Cock brand.
  • sůl dle chuti
  • 1 čl nastrouhaného zázvoru (není nutné)
  • 1- 2 dcl bio kokosové mléko (na výběru kokosového mléka záleží, jak dopadne omáčka, nejlepší je zn. Real Thai nebo Aroy-D, skvělá textura, čisté složení)
  • limetové listy – mražené (veledůležitá ingredience pro famózní vůni a chuť)
  • thajská bazalka nebo zelený koriandr (není nutné, ale díky těmto bylinkám to prostě voní skutečně po thajsku)

Postup

Vše si připravíme dopředu.

Fazole používám z konzervy v bio kvalitě, dobře je propláchneme. Pokud máme čas, můžeme si luštěniny uvařit (použijeme poloviční porci, protože vařením luštěniny zdvojnásobí svoji gramáž).

Zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Zázvor nastrouháme.

Na hlubší nepřilnavé pánvi osmahneme  na oleji krátce 1 – 2 čaj. lžičky curry pasty do rozvonění (cca 2 min.).

Po chvíli přidáme zázvor a nakrájenou zeleninku. Promícháme s curry pastou a restujte cca 2 – 3 min.

Zalijeme cca 1 – 1,5 dcl bio kokosového mléka, přidáme 3 – 4 limetové listy, hrst thajské bazalky a za stálého míchání 5 minut povaříme.

Nakonec přisypeme uvařené propláchnuté fazole, promícháme a za stálého míchání krátce prohřejem (cca 2 min.).

Podle chuti dosolíme. Thajci přidávají do curry ještě lžičku kokosového cukru, aby chť omáčky byla úplná. V přísné fázi ho vynecháme, ale později klidně přidejte.

Před servírováním vyjmeme limetové listy, ozdobíme hrstí voňavého koriandru a podáváme v přísné fázi s celozrnným žitným chlebem nebo s květákovou rýží.

Od 4. fáze si místo chleba můžeme dopřát i trochu rýže (ideálně té celozrnné, která má nižší glykemickou zátěž)!

Nádhera! Užívejte!

Tady se podívejte na video, jak se připravuje pravé thajsé red curry chicken – ZDE>>

Tip

Místo fazolí můžete použít i jiný druh bílkoviny, např. kuře, tofu, vynikající jsou i krevety, losos, hovězí, kachní prsa apod..

Jezte chytře, zhubněte a omládněte s Metabolic Balance!

Metabolic balance kari po thajsku - fazole Borlotti a zelenina

Metabolic balance kari po thajsku – fazole Borlotti a zelenina

Metabolic balance kari po thajsku - fazole Borlotti a zelenina

Metabolic balance kari po thajsku – fazole Borlotti a zelenina

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.