Kaše bez přidaného cukru, která vás zahřeje a navrátí do dětských let. I v programu Metabolic balance můžete zažít znovu kouzlo teplé ranní kaše. Chutná podobně jako „krupičná“, ale obsahuje pouze metabolicky vstřícné ingredience v jejich co nejpřirozenější podobě. Je vhodná i pro přísnou fázi.
Budete potřebovat na 1 porci
- porce mandelády (přes noc namočené mandle a slunečnicová semínka, cca 4 – 6 čaj. lžiček)
- 1 středně velké jablko
- skořice a vanilkový lusk nebo esence
- kvalitní mixér
- a možná agar nebo chia semínka (můžete použít pro zahuštění již po prvních 14 dnech, ale nejsou vůbec nutná, protože jablko má tolik vlákniny, že kaše je dostatečně hustá i bez dalších zahušťovadel)
Příprava – varianta 1
Oloupané jablko, nakrájené na kousky, dejte dusit do trošky vody, společně se skořicí a zrníčky z vanilkového lusku (nebo použijte vanilkovou esenci). Duste do měkka. Vodu nechte téměř vyvařit.
Poté si připravte mléko z mandlí a sluneč. semínek. Přes noc namočené mandle a sluneč. semínka slijte a propláchněte. Dejte je do mixéru, přidejte 1 dcl vody a umixujte si ořechové mléko, nebo spíše „smetanu“ (méně vody = smetana, více vody = mléko). Použijte kvalitní vysokorychlostní mixér (já používám Nutribullet), který vám rozmixuje snadno ořechy s vodou až „do bíla“.
Pokud chcete kaší teplou, použijte převařenou teplou vodu.
V mixéru společně rozmixujte dušené jablko s doma připravenou ořechovou smetanou do hladka. Už v tomto stavu můžete jemnou kaši podávat. Pokud však chcete kaši mnohem hustší konzistence, přidejte agar, nebo já ráda přidávám 1 – 2 lžíce chia semínek, které během chvíle nabobtnají a kaše krásně zhoustne.
Ozdobte skořicí a kousky jablka. A nechte si chutnat! Je to opravdu metabolic balance lahůdka…
Příprava – varianta 2 (jednodušší)
V kastrůlku poduste společně jablíčko, mandeládu, skořici – stačí pár minut, mírně podlité vodou, do změknutí jablka. dejte do mixéru a vše rozmixujte na hladkou, teplou kaší. Hustotu můžete měnit přidáním teplé vody. Ozdobte několika mandlemi, skořicí nebo strouhanou čokoládou a lístkem máty.
První snězte mandli = pravidlo: každé jídlo začínejte vždy soustem bílkoviny na talíři. Zde je to tedy mandle.
Tip
Aby byla kaše sladší, je třeba použít sladký druh jablek. Můžete ji také pro „sladkomilce“ dosladit např. medem, nebo jiným přirozeným sladidlem (pro vás až od 4. fáze).
A míst skořice, můžete na kaši nastrouhat 1 kostičku nejkvalitnější 90% čokolády, ideální je čokoláda v RAW kvalitě, která není „leštěná“.
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média: použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média: možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.