Tak tohle je jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Z jedné porce mandelády (mandeláda = ořechy a semínka) totiž připravíte jak „sýr“ na žitném chlebu, tak ovocný „mléčný“ koktejl – neboli smoothie. Jak je to možné? Jedna bílkovina a dvě různá jídla. No z mandelády totiž využijeme úplně všechno.
Budete potřebovat
- 1 porce mandeády (30 g mandle neloupané + 20 g slunečnicová semínka)
- 100 – 150 ml vody
- 1 porce zralého manga (nebo jiného ovoce z vašeho plánu, např. jahody, maliny apod.)
- 1 porce mrkve (pokud chcete mít součástí mandelády i zeleninu – není to však nutné).
- 1 lžíce oleje Alvia
- 2 lžíce lahůdkové droždí
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pažitka
- 1 lžíce citronové štávy nebo jabl. octa
- 1 porce zeleniny (já používám olivy nebo sušená rajčátky, okurku apod. – fantazii se meze nekladou)
- rukola (nebo pažitka, nebo petrželka, nebo bazalka na ozdobení)
- Žitný chleba nebo knäckbrot
Postup
Smoothie připravíme snadno:
- Mandle a slunečnicová semínka namočte přes noc.
- Druhý den slijte vodu a směs propláchněte.
- Přidejte 100 – 150 ml vody a ve vysokorychlostním mixéru rozmixujte na mandlové mléko.
- Přeceďte mléko přes plátýnko, nebo přes silonovou ponožku.
- Čisté madnlové mléko rozmixujte na ovocný koktejl s mangem (nebo jiným druhem ovoce z vašeho plánu). Přidat můžete případně mrkev (jako zeleninu), ale pokud nemáte zeleninu u mandelády povinnou, nemusíte ji tam zařazovat.
Zbylou mandlovou drť použijte na výrobu sýra:
- V misce smíchejte a utřete mandlovou drť s prolisovaným česnekem. Osolte, přidejte citronovou šťávu (nebo jabl. ocet), olej Alvia (nebo jiný ořechový olej) + 2 lžíce lahůdkového droždí, které dá „sýru“ tu sýrovou chuť.
- Servírujte na žitném chlebu, ozdobené vybranou zeleninou z vašeho seznamu potravin. Já ráda zdobím černými olivami a rukolou. Výborná může být třeba kombinace sušených rajčátek a bazalky.
A vaší fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť s Metabolic Balance – Bára