Pokud si myslíte, že v programu metabolic balance si již nikdy nebudete moci pochutnat na skvělé svíčkové – jste na omylu! Naopak! Objevíte kouzlo a chuť ještě daleko luxusnější! „Pravá metabolická“ svíčková je téměř k nerozeznání od té „pravé české“! Ano, je trochu „dietnější“, tedy vstřícnější k našemu metabolizmu, ale pochutnáte si na ní stejně. Jenom bude bez mouky, bez smetany a bez bílých knedlíků! A jak je to možné? Inu…

Ingredience

Omáčka vystačí zhruba na 4 porce, protože je nenastavovaná, je velmi hustá a sytá. Použít můžete čerstvou nebo mraženou směs zeleniny pod svíčkovou, nebo mix obojího. Záleží na to, co máte doma po ruce. Já dnes připravila svíčkovou z krůtího masa!

  • směs sladké mrkev, celer, petržel (nebo pastiňák!) – nastrouhané na hrubo
  • cuketa (ta bude v našem receptu zastupovat jemnou krémovou „smetanu“)
  • cibule, nahrubo
  • máslo (nebo přepuštěné máslo Ghí, které je vhodnější pro 2. fázi Metabolic Balance))
  • hovězí maso (vhodné na svíčkovou) – nebo můžete použít divočinu, krůtí, kuřecí…
  • slaninu pro hubnoucí fázi určitě vynecháme!
  • bobkový list, nové koření, pepř – dejte do sáčku na čaj a zavažte
  • kokosové mléko (pro jemnější chuť, ale vůbec vlastně není třeba)
  • jablečný bio ocet
  • na ozdobu můžete od 4. fáze použít nakládané brusinky, 1 citron, na kolečka (není nutné!)
  • jako přílohu budete potřebovat váš žitný chleba, vykrájený na kolečka (ať připomíná knedlíky!)

Příprava jídla

1. Připravte si zeleninu
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a zeleninu na něm chvílo poduste is troškou jablečného octa. Můžete také použít mraženou zeleninu „pod svíčkovou“, urychlí vám to práci.

2. Nechte maso odpočinout
Normálně byste měli hovězí  důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala, ale v hubnoucí úpravné fázi určitě slaninu vynechte. Do většího pekáče vložte část podušené zeleniny, maso a koření (koření zabalte do pytlíčku, aby šlo lehce odstranit) a poté maso zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

3. Upečte maso doměkka
Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem (používám tento sušený) a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

4. Dokončete omáčku
Omáčku dochuťte jabl. octem a solí, případně můžete zjemnit kokosvým mlékem, které je v Metabolic Balance bráno jako tuk.

Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.

Místo knedlíků si vykrájejte kolečka ze 100% celožitného chleba – naaranžujte je jako tmavé knedlíky. A nebo si připravte snadné  knedlíky z žitné mouky.

Budete překvapeni jak malá porce vám stačí – je to opravdu hodně syté!

IMG_2273

Tipy a triky

Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem
však využijete i maso králičí a maso ze zajíce nebo dančí (pokud ho seženete).

Pro ty z vás, kteří hovězí či podobné maso v jídelním plánu nemáte, můžete připravit omáčku s kuřecím, krůtím, králičím nebo dokonce s opečeným tofu či s hlívou ústřičnou. Pravda – hovězí to není, ale uspojíte své chutě stejně!

Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.

Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.

Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

Jezte chytře, zhubněte a omládněte s Metabolic Balance®

IMG_2275

 

IMG_2274