Tento recept mi poslal nadšený pan Robert ze Slovenska. Předávám, jak jsem získala. Věřím, že mnohým udělá velkou radost. Huspenina, nebo sulc podle Metabolic balance® – jde to!
Dobry den, pani Barbora. Nepozname sa, nikdy sme sa nevideli, ja vsak pravidelne navstevujem Vase stranky a vyskusal som uz asi ucet roznych receptov, ktore tu mate zverejnene. Na stravovaci program MB som nabehol 1.11.2016 a doteraz som „dal dolu“ asi 30kg, este 20 mam pred sebou. Dôvod bol celkom prozaicky, problemy s vysokym krvnym tlakom, chronicka unava no a nakoniec, preco by som mal vsade nosit so sebou dalsieho cloveka, ze? Za tie 4 mesiace vsetko zmizlo (okrem vysokeho krvneho tlaku, ale predpokladam, ze to sa este upravi) a neviem sa dockat, kedy mi pocasie dovoli sadnut na bicykel a urobit si denne nejakych 15km. Kedze od detstva ma bavi varenie a dodnes som to, kto v nasej domacnosti stoji pri hrncoch, upravil som si klasicky recept na huspeninu tak, aby bol vhodny dokonca aj pre 2 fazu MB a uplne pre 3. fazu. Presne tak, klasicku huspeninu, ako ju robili nase mamy a babicky.
Suroviny
Vepřové kůže, přední kolínko, kus vepřového kare (pečeně) s kostí, sůl, celer, mrkev, petržel, cibule, bobkový list, pepř, nové koření.
Postup
- Do vody jsem dal vařit vepřové kůže a zeleninu (aby se uvolnil kolagen pro ztuhnutí výsledné hmoty). Asi po hodině jsem přidal vepřové kolínko a karé s kostí, sůl (aby maso nebylo zcela měkké).
- Po další hodině jsem z povrchu vývaru posbíral tuk a odstranil ho, čisté a libové maso z kare a z kolínka jsem dal do misky, kost z kare a kolínka jsem také vybral.
- Kůže, zeleninu z vývaru, kost a tlusté části dostal pes – celkem mu chutnalo ? (máme hovawarta)
- Libové maso jsem dávkoval do misek po 150g (mám bílkoviny předepsané na 160g) a 110g (předpis pro snídani je na 115g) a zalil vývarem (počítám s tím že ve vývaru je část kolagenu ve formě rozpuštěných bílkovin).
- Po ztuhnutí je 110g miska na snídani a 150g miska na oběd. K tomu plátek žitného chleba a předepsaná porce zeleniny.
Výborná kombinace zeleniny k sulcu (můj předpis pro zeleninu je 160g k obědu):
- Přiměřeně posolená cibule pokapané jablečným octem – 50g
- Ve slané vodě (plus bobkový list a badián) 20 minut obvařené a vychlazené žampiony (jine houby), po schladnutí pokapané jablečným octem – 60g
- Zelená paprika na dobné kocky 50g
Z tohto sa uslintajú na smrť aj obyčajní smrtelníci, nielen vyznavači MB ?