Při přípravě rostlinného ořechového nebo semínkového mléka (např. mandlové nebo makové mléko) zbývá často drť, kterou můžete využít k přípravě velice jednoduchých sladkých kuliček. Recept je i velmi rychlý, tak máte dezert připravený během pár minut.
Ingredience
- hrnek ořechové nebo semínkové drti, která zbyla po přípravě rostlinného mléka (pokud jí není dostatek, přidejte ještě část aktuálních ořechů)
- hrnek strouhaného kokosu
- 6 medjoole datlí (použít můžete i jiné sušené ovoce, např. 1/2 šálku hrozinek, sušené švestky,…). Pokud nemáte vhodné sušené ovoce, můžete použít cca 1/4 hrnku agáve sirupu či medu. (Kvalitní bio datle koupíte nejlépe v arabských obchodech, např. v Chezamis, ve Spálené 15, nebo v Farahfood, v Myslíkově 5. Jsou za pár korun a ve vysoké kvalitě!)
Postup
Vše v robotu umixujte do lepivé hmoty, ze které půjdou dobře tvarovat kuličky – strukturu hmoty na kuličky si musíte „vychytat“. Měla by být dostatečně tuhá a lepkavá, aby se z ní vlhkýma rukama daly tvarovat pěkné kuličky. Pokud je hmota příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo medu (agáve sirupu). (Pokud je hmota již příliš řídká, nezbývá, než z ní místo kuliček „uplácat placičky a dát usušit do trouby.)
Nemáte-li robot, směs můžete smíchat a dobře propracovat i rukama.
Při použití datlí nebo jiného sušeného ovoce budou mít kuličky jemnou příchuť vybraného ovoce. Datle jsou chuťově více neutrální sladidlo. Místo sušeného ovoce můžete použít i přírodní sladislo jako je agáve sirup nebo med – v tomto případě bude chuť kuliček více neutrální.
Vytvarované kuličky dejte na 30 min. vychladit a ztuhnout do lednice, poté můžete podávat. Uschovejte rovněž v chladu. Pokud je hned nesníte, vydrží Vám tam pár dní.
Kuličky můžete také obalit např. v nastrouhaném kokosu, nebo v nepraženém RAW kakau, nebo v mleté skořici. Pokaždé tak můžete mít jiné „sladkosti“.
Dobrou chuť s metabolic balance přeje Bára