Pokud milujete rybí polévku, stejně jako já, tak tohle je velmi snadný a uklidňující recept, ideální pro chladné zimní večery. Tahle lososová polévka je oblíbeným jídlem ve Finsku a dalších severských zemích. Lohikeitto, jak se polévce ve Finsku říká, je krémová lososová polévka s pórkem, bramborami a hlavně spoustou čerstvého kopru! V rámci Metabolic Balance principů zaměníme brambory za vhodnější druhy zeleniny.
Na této tradiční finské lososové polévce se mi líbí především to, že jde o plnohodnotné jídlo a hlavně, že si ji můžete připravit předem. Zrovna u této polévky platí, že druhý den chutná ještě lépe! Navíc je to recept z jednoho hrnce, takže tato finská polévka se nejen rychle připravuje, ale nebudete muset ani umývat spoustu nádobí.
Budete potřebovat (na 2 porce):
- 300 – 400g losos bez kůže (vyšší filety)
- 300 – 400g mix zelenina: pórek, mrkev, řapíky celeru, topinambury jako náhradu brambor (nebo můžete použít pastiňák, patizon, kedlubnu a nebo kořenovou petržel; nejlépe chutná ale s topinambury, pastiňákem nebo patizonem).
- 200 ml kokosové mléko (zn. Ary – D nebo Real Thai), můžete použít i kvalitní kokosovou smetanu (v tradičním receptu se používá klasická smetana, zakysaná smetana nebo creme fresh s 30% tuku)
- cca 800 ml zeleninový vývar (používám tento sušený)
- Koření: sůl, pepř, jabl. ocet (nebo šťáva z citronu), 6 kuliček nové koření, bobkový list, čerstvý kopr. Pokud není jeho sezóna a nemůžete ho sehnat, můžete použít zmrazený nebo sušený kopr. A pokud nemáte rádi kopr, můžete ho nahradit petrželkou nebo koriandrem.
- 2 lžíce Ghí (přepuštěné máslo)
- Citron – není součástí tradičního receptu, ale ráda přidávám kapku citronové šťávy, aby tato polévka získala trochu svěžesti.
Jak tuto finskou lososovou polévku připravit?
- Připravíme si zeleninu, kterou očistíme a nakrájíme na kostičky. Topinambury by měly být nakrájené na trochu větší kostky (podoběnjako když krájíme brambory).
- Čerstvého lososa nakrájíme na větší kostky.
- Kopr nasekáme nadrobno.
- Ve velkém hrnci orestujeme na ghí pórek a přidáme nakrájenou zeleninu.
- Zalijeme zeleninovým vývarem (na porci používám cca 400 ml vody). Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
- Vaříme na střední teplotě cca 15 minut při střední teplotě, dokud není zelenina vařená.
- Cca 10 minut před podáváním přidáme do polévky kousky lososa a kokosové mléko nebo kokosovou smetanu.
- Vaříme dále na středním plameni 3–5 minut, dokud není losos vařený. Poté přiklopíme pokličkou a necháme odstát dalších 5 minut.
- Na závěr vmícháme hrst čerstvého kopru.
- Podáváme v misce a ozdobené koprem, černým pepřem a podle chuti zakápnuté citronovou šťávou.
- Jako přílohu použijeme žitný chleba.
Tip
Já tuhle polévku ráda připravuji i na Štědrý večer, na střídačku s tou tradiční s kaprem. Mám ráda obě, tak je každý rok střídám.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.