Znáte to? Když se řekne slovo salát, naskočí každému kombinace rajče, okurka, paprika! Tuhle kletbu zlomit chce velkou inspiraci! Tu vám zde přináším v podobě úžasného salátu z bílho syrového chřestu, Tento salát se bude tak trochu marinovat. Není tedy hotový hned, je třeba si s ním trochu vyhrát. Chuť syrového chřestu je ale v této kombinaci naprosto úžasná… Já jsem tento salát poprvé ochutnala na našem kurzu vaření, recept vymyslela Irenka Honzáková a myslím si, že všechny jsme z něj byly „vedle“. Určitě si ho dopřejte …
Ingredience
Porce zeleniny (salát připrave klidně z dvojánsobné gramáže, vydrží i do druhého dne)
- bílý chřest
- mix listových salátů
- šťáva ze 1/4 pomeranče
- pepř, sůl, olivový olej
Postup
Z chřestu odkrojíme tuhé konce. Odkrojíme hlavičky (3cm) – ty si schováme na ozdobu, pokud jsou hodně velké, rozpůlíme je.
Zbytek chřestu oloupeme a pak z něho škrabkou nakrájíme 3 cm dlouhé hobliny. Jde o to, aby byly jemné. Můžete použít i tenký nožík a nakrájet chřest na úzké nudličky…
Na zálivku si smícháme šťávu z pomeranče , olej, pepř.
Tento dresing smícháme s chřestem a necháme 20 minut marinovat.
Potom přidáme mix salátu, promícháme a zdobíme hlavičkami chřestu.
Tip
Hotový salát servírujeme nejlépe ke grilované rybě. Skvělý je losos, treska, apod.
Já jsem ho vyzkoušela i ve variantě s mozzarellou a byl také senzační.
No a ztracené vejce by také nebylo k zahození…