Tenhle salát jsem ochutnala kdysi v Rakousku a překvapila mě jeho dokonalá chuť. Saláty přirozeně patří k létu, tak to u nás frčí během prázdnin hodně často. V tomhle receptu se nádherně snoví chuť mírně nahořklých čekankových puků, ostrých čočkových výhonků, jemnost polníčku a dokonalou přísadou je zde zralá papája, která se opravdu báječně snoubí s hovězími ministeaky. Pokud nemáte výhonky nebo klíčky uvedené v bílkovinách, patří pro vás do zeleniny a můžete je použít již po prvních 30 dnech přísné fáze na dochucení.
Jsou ale lidé, pro které splňují klíčky a výhonky kritéria pro bílkoviny a mají je ve svém jídelním plánu vypsané právě ve skupině bílkovin (na tom je krásně vidět, jak je každé tělo odlišné, pro někoho je to plnohodnotná bílkovina, pro jiného jenom zelenina!).
Pokud tedy máte klíčky a výhonky jako bílkovinu, použijte je v doporučeném množství, ale vynechte již hovězí. A nebo vynechte klíčky a výhonky a dejte si hovězí.
Pokud klíčky a výhonky v jídelním plánu uvedeny nemáte, patří pro vás do zeleniny, vhodné je použít hrst na jednu porci a smíchat ji s dalšími druhy salátů a zeleniny.
Budete potřebovat
- Bílkovina: 150g hobězí ministeaky
- Zelenina mix 150g: čekankové puky, polníček, hrst výhonků (já použila čočkové, můžete ale použít jakékoli jiné)
- Ovoce: 160g zralá papája nakrájená na kostky
- Zálivka: sůl, 1 lžička jablečný ocet nebo balzamikový ocet bez cukru, 1 lžíce dýňový olej za studena lisovaný (nebo olivový)
- Na maso: ghí, pepř a sůl
Postup
- Na rozehřáté pánvi na trošce ghí opečeme hovězí ministeaky, z každé strany cca 2 minutky a necháme chvíli odpočinout. Solíme a pepříme až po opečení.
- Mezitím smícháme všechnu očištěnou zeleninu v míse, osolíme, přidáme jablečný neb balzamikový ocet a dýnový nebo olivový olej, zamícháme. Potom jemně vmícháme na kostky nakrájenou papáju.
- Ministeaky položíme na salát a servírujeme s plátkem žitného chleba nebo knäckbrotu.
- Můžeme jíst teplé i studené.
Dobrou chuť s Metabolic Balance