Mám ráda paštiky a podobné pochoutky. Ani v metabolic balance o podobné lahůdky nemusíte přicházet. Vhodné jsou od 3. fáze, kdy můžete již zařadit občas i tučnější druhy masa. Vyzkoušejte „metabolicy vstřícnou verzi“ masového rilletes. Tahle masová francouzská specialita se taky někdy nazývá francouzské škvarky – může být tedy v tučné verzi, ale i v „dietní“!

V „metabolicky čisté“ verzi je bez sádla, jen se solí a pepřem, bobkovým listem a novým kořením a já občas přidávám i bílé víno, které tomu dá právě tu lahodnou vůni i chuť (nebojte se, víno se vyvaří, ale pokud chcete být opravdu poctiví, vařte vše pouze s vodou a kořením). Ráda připravuji tuto lahůdku z vepřového masa, ale nejvíc mě chutná z kachních prsou, zkusit můžete i z kuřecího masas kůží…

Ingredience

  • 2 větší kachní prsa s kůží (nebo ve vepřové variantě např. plecko, krkovici, kotlety)
  • 1/2 litru bílého suchého vína na podlití
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření (dle chuti)
  • voda na podlévání

Postup

Maso pokrájíme na malé kostičky, promícháme se solí, zalijeme vínem a promícháme, na středním plameni a za občasného zamíchání necháme probublávat. Za hodinku zmírníme plamen na minimum, promícháme, hrnec uzavřeme poklicí a necháme bublat cca 3 hodiny. Máte li pocit, že se maso začíná smažit, můžete lehce podlít vodou (nebo vínem). maso by se mělo úplně „rozpadávat“. Hotové maso rozmělníme naběračkou, dáme do misek a necháme ztuhnout. Je to výborná pomazánka na žitný chleba,se zelenou cibulkou a ředkvičkami je neodolatelná. Rillettes patří k velmi známým francouzským receptům, klasicky se dělá na malém ohni, nejlépe v litinovém hrnci také cca 8 hodin.

Ideálně podávejte s žitným chlebem a zeleninou nakrájenou na kousky, nebo dobrým slaátem či kyselou okurkou!

Jezte chytře, zhubněte a omládněte s metabolic balance!

Kachní rilletes podle metabolic balance

Kachní rilletes podle metabolic balance

 

Kachní rilletes podle metabolic balance

Kachní rilletes podle metabolic balance