Červená řepa je velmi ceněnou pro svůj vysoký obsah organickcýh kyselin a pektinů. Je dobrou prevencí proti kornatění cév a chorám jater. Podporuje imunitní systém, správný vývoj kostí, tkání i kloubů… Tento recept lze skvěle vytvořit z mandelády nebo můžete použít pouze samotné mandle… V malém množství se ale nedělá dobře, proto si ho připravte do zásoby, v lednici vadrží klidně 4 dny… Porci uvedenou ve vašm plánu můžete násobit.
Ingredience
cca na 2 – 3 porce
2 větší červené bio řepy, nakríjené na plátky
Na mandlový sýr potřebujete
- 1 1/2 šálek přes noc namočených a vyloupaných mandlí
- 1 – 2 PL lahůdkových kvasnic – Tebi droždí (není nutné)
- 1 stroužek česneku (nebo dle chuti více)
- sůl dle chuti
- bazalka na ozdobení
- 1/2 šálku vody
Na zálivku potřebujete
- 5 PL kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1 citrónu nebo 3 PL bio jablečného octu (kyselost zálivky si regulujte množstvím citrónu nebo octu)
- 1 – 2 PL agáve sirupu
- špetka soli
- Vše dobře rozmixujte v mixéru na haldkou zálivku
Postup
Červenou řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lepší je použít vroubkované struhadlo, pomazánka tam poté lépe drží…
Mandle přes noc namočte, potom je proláchněte a oloupejte (pomazánka tak bude bílá a bude připomínat sýr).
Přidejte kvasnice (není nutné) nebo avokádo, celerovou nať, bazalku, stroužek česneku a postupně vodu, která určuje husotou pomazánky.
Hotovou mandlovou pomazánkou poté natírejte jednotlivé plátky řepy, které vršte na sebe. nakonec ozodbte bazelkovými lístky nebo jiným zeleným oblíbeným kořením a přelijte zálivkou…
Tip
Pro obměnu můžete přidat do k mandlím avokádo (sýr tak získá exotický zelenkavý nádech a je hustší) view website.
Řepu nakrájenou na kolečka je také možné pár hodin předem marinovat ve zmiňované zálivce – krásně zkřehne a získá lahodnou chuť. Akorát pomazánka na ní potom dobře nedrží, je ted ydobré ji trochu naředit a marinovanou řepu ředěnou pomazánkou přelít, jako omáčkou…
Dobrou chuť s metabolic balance
Za isnpiraci děkujeme Radmile Zrůstkové a její knize Zdravě a syrově