Tento syrový (tepelně neupravený) dezert nesplňuje sice na 100% metabolické zásady (banán má vyšší glykemickou zátěž), ale je mnohem zdravější než klasické palačinky a naprosto excelentní. Pro 3. a 4. fázi je však možné tuto lahůdku zařadit namísto klasických dezertů. Banánové palačinky jsou totiž mnohem chutnější, než ty z klasické mouky. Na samotnou výrobu jsou velmi jednoduché, pouze pár hodin trvá, než se „usuší“.

 INGREDIENCE

Světlé:

  • 2 velké banány
  • 5 datlí Medjool
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1-2 lžíce agávového sirupu
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka Himálajské soli

Tmavé:

  • 2 velké banány
  • 2-3 lžíce agávového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce nepraženého kakaa
  • 1 lžíce panenského kokosového oleje
  • špetka Himálajské soli

POSTUP PRO PALAČINKY:

Vše řádně rozmixujeme a rozprostřeme na pečící papír. Necháme sušit v dehydrátoru nejméně 6 hodin, nebo nemáte-li dehydrátor, můžete vyzkoušet sušení v horkovzdušné troubě s pootevřenými dvířky cca na 50°C.

Potom plníme ovocem, kešu krémem, konopnou šlehačkou, ovocným pudingem či čokoládovým krémem. Lahodné!:)

Tip: Můžete dělat i další variace palačinek tím, že do základu těsta přidáte 250g ovoce (borůvky, meruňky, rybíz, jahody…).

 

Citrónový kešu krém

  • 200g kešu oříšků (namočte předem alespoň 6 hodin)
  • 3-4 lžíce agávového sirupu
  • šťáva z 2 větších citrónů

Vodu z kešu slijte, ořechy propláchněte pod tekoucí vodou a v mixéru se silným výkonem rozmixujte na jemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí a řádně promixujte. Osvěžující!

Čokoládový krém

  • 1 polovina avokáda
  • 2-3 banány
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • 3 datle Medjool
  • 1 lžička sladidla (agávový sirup, kokosový cukr, xylitol…)
  • 1 lžička panenského kakaového másla
  • špetka vanilky

V mixéru vše rozmixujte na jemno.

Tip: Přidejte do základu pudingu ještě lžíci Chia semínek a zvýšíte tak nutriční hodnotu této lahůdky!:)

Tento recept byl vytvořen Ditou Křížkovou-  www.rawsuperfood.cz. Děkujme za inspiraci…

raw Palačinky