Od 4. fáze… Mák je pro naše tělo výjimečný svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů), proč ho tedy nevyužívat častěji… Podle vědeckých výzkumů za poslední léta je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – zejména sezamové semínko, slunečnicové semínko, makové semínko, ořechy a listová zelenina – vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vázán na kasein. Obsahuje dvanáctkrát více vápníku než mléko, třikrát více než sýry…

Ingredience

  • šálek máku
  • šálek mandelády nebo vlašských ořechů
  • šálek kokosu
  • 6 medjoole datle (použít můžete i jiné sušené ovoce, např. 1/2 šálku hrozinek, sušené švestky,…), nebo agáve sirup či med

Postup

Mák umelte nebo rozmixujte na jemno. Vlašské ořechy a kokos rozmixujte na jemnou mouku. Medjoole datle, nebo jiné sušené ovoce  rozmixujte na mazlavou hmotu.

Směsi smíchejte v míse a rukama zpracujte na těsto.

Při použití datlí nebo jiného sušeného ovoce budou mít kuličky jemnou příchuť vybraného ovoce. Datle jsou chuťově více neutrální sladidlo. Místo sušeného ovoce můžete použít i přírodní sladislo jako je agáve sirup nebo med – v tomto případě bude chuť kuliček více neutrální.

Těsto bude pravděpodobně mírně olejnaté (nemělo by však plavat v oleji), protože jak mák, tak kokos a vlašské ořechy si pustí trochu tuku.

Z těsta koulejte kuličky, které můžete nechať buď tmavě modré, nebo je můžete obalit v kokosu.

Tento recept pochází z rukou Petry Slabé, www.rawstlinka.cz.

Dobrou chuť s metabolic balance

makove koule