Od 4. fáze… Mák je pro naše tělo výjimečný svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů), proč ho tedy nevyužívat častěji… Podle vědeckých výzkumů za poslední léta je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – zejména sezamové semínko, slunečnicové semínko, makové semínko, ořechy a listová zelenina – vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vázán na kasein. Obsahuje dvanáctkrát více vápníku než mléko, třikrát více než sýry…
Ingredience
- šálek máku
- šálek mandelády nebo vlašských ořechů
- šálek kokosu
- 6 medjoole datle (použít můžete i jiné sušené ovoce, např. 1/2 šálku hrozinek, sušené švestky,…), nebo agáve sirup či med
Postup
Mák umelte nebo rozmixujte na jemno. Vlašské ořechy a kokos rozmixujte na jemnou mouku. Medjoole datle, nebo jiné sušené ovoce rozmixujte na mazlavou hmotu.
Směsi smíchejte v míse a rukama zpracujte na těsto.
Při použití datlí nebo jiného sušeného ovoce budou mít kuličky jemnou příchuť vybraného ovoce. Datle jsou chuťově více neutrální sladidlo. Místo sušeného ovoce můžete použít i přírodní sladislo jako je agáve sirup nebo med – v tomto případě bude chuť kuliček více neutrální.
Těsto bude pravděpodobně mírně olejnaté (nemělo by však plavat v oleji), protože jak mák, tak kokos a vlašské ořechy si pustí trochu tuku.
Z těsta koulejte kuličky, které můžete nechať buď tmavě modré, nebo je můžete obalit v kokosu.
Tento recept pochází z rukou Petry Slabé, www.rawstlinka.cz.Dobrou chuť s metabolic balance