Lněné semínko, datle, skořice, kardamon a jablíčka s trochou medu – chuť je opravdu móóóc dobrá…! Kardamon pochází z Indie. V lidovém léčitelství se užíval proti plynatosti, srdečním slabostem a pro celkové posílení! Můžete zařadit i jako zajímavou snídani od 4. fáze… Tento recept jsem našla v krásné knize Evy Neumannové, Adamova dieta, která může být i kouzelným dárkem… I když se mě roláda poprvé vzhledově nepovedla, tak jako paní Evě, chuťově byla vynikající…
Ingredience na 1 roládu = cca 10 kousků
Tento recept je vhodný až od 4. fáze, vzhledem k vyššímu obsahu sladkých datlí. V přísné fázi, kdy se mimo jiné snažíme zbavit návyků na sladkou chuť určitě vhodný není.
- 2 jablka
- 6 pl zlatého lněného semínka
- 150 g datlí v syrové kvalitě (nedoslazované) – koupíte v arabské prodejně Chezamis, Spálená 15, Praha 1 (mají je chlazené v krabičce)
- 2 tobolky kardamonu nebo ½ čl mletého
- 1 čl mleté skořice (nebo víc dle chuti)
- 2 čl Bio medu medovicového nebo agáve sirupu
- Pár kapek citrónu
- Případně agar na stuhnutí
Postup
Namelte zvlášť len s kardamomem a zvlášť datle. Lněné semínko je nejlepší namlít v mlýnku na kávu na moučku. Potom přendejte datle i namleté lněné semínko do sekáčku na potraviny nebo do robotu, který má S nůž a dohromady rozsekejte na jemno. Dohromady hněťte tak dlouho, až vznikne hladké pevné těstíčko. Vyválejte placku pomocí potrvainové folie do tvaru obdélníku.
Jablka oloupejte, nastrouhejte (nebo nasekejte v robotu) a pokapejte citronem. Zbavte je přebytečné šťávy, rovnoměrně rozložte na obdélník, pokapte medem a pomocí potravinové folie srolujte.
Roládu nechte v chladu ztuhnout a před podáváním nakrájejte na deset kousků ostrým nožem.
Pokud chcete mít jablečnou náplň tužší, můžete použít želírovací agar… Ale nutné to není.
Dobrou chuť s metabolic balance!
Čerpáno z knihy Adamova dieta (mimochodem, doporučuji zakoupit, je to neobvyklá kniha)Autor receptu Eva Neumannová – děkujeme zamožnost sdílení a inspiraci