Od 4. fáze lze zařadit i tuto dobrotu. Přizpůsobila jsem původní recept požadavkům tak, aby více odpovídal doporučením metabolic balance. Pokud máte chuť na sladký dezert nebo vynikající snídani, určitě si tohle občas připravte. Zabere Vám to 15 minut a stojí to z to! Původní recept najdete v angličtině zde…

15 minut příprava, 30 minut chlazení!

Určitě budete potřebovat dobrý mixér s vysokým výkonem, který umí umixovat ořechy na krém. Budete rovněž potřebovat vše níže, tak si před přípavou nakupte, ideálně zaskočte do nějakého obchodu se zdravou výživou, nebo aspoň do DM drogerie, kde většinou vše seženet na jednom místě!

Ingredience na 6 kousků

na mini korpusy

  • 1/2 šálku mandle
  • 1/2 šálku slunečnicová semínka
  • cca 1/2 šálku hrozinek nebo datlí (ideálně v RAW kvalitě, nedoslazovaných!) – pokud se vám bude hmota špatně lepit dohromady, přidejte více datlí nebo hrozinek, až se začne pěkně lepit…

na krémy (náplně)

  • 1,5 šálku kešu ořechů (namočených na pár hodin)
  • 4 pol. lžíce agáve sirupu nebo medu
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosvého oleje + 2 lžíce
  • 1 lžička mletého maku
  • 1/2 šálku borůvek (nebo můžete použít např. maliny nebo jahody)
  • na ozdobu další borůvky a další mák (budete-li zdobit)

Postup

Mini korpusy

V mixéru rozmixujte mandle, slunečnicová semínka a datle do lepkavého těsta. Pokud se vám nebude dařit dcílit „lepkavé“ konzistence, vhodné k „uplácání korpusů“, přidávete postupně datle nebo hrozinky až do chvíle, kdy se začne těsto lepit. Musíte si s tím trochu „pohrát“, než vychytáte přesné poměry…

Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a vtiskněte do mini formiček. Pokud nemáte pevné formičky, vyzkoušejte větší papírové košíčky na muffinky, které jsem si zpevnila vložením do odpovídající skleničky – aby se lépe hmota na korpusy „vtiskávala“. Dejte chladit do mrazáku.

Krém

V mixéru nyní umixujte kešu oříšky, agáve sirup nebi med, citronovou kůru a šťávu, 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje a rozmixujte do hladkého krému. V případě potřeby můžete přidat trošičku vody, ale jen po troškách, aby nebyl krém moc řídký.

Polovinu krému promíchejte s mákem a naneste tuto první „tvarohovou“ vrstvu na mini koláčky.

Do zbývající poloviny přidejte borůvky, 2 PL kokosového oleje a dobře promixujte.

Naneste tuto zbývající ovocnou vrstvu na mini koláčky a dejte nejméně na 30 minut do mrazáku.

Chcete-li, můžete ozdobit sypaným mákem a kousky borůvěk, nebo kousky čokolády…

Původní recept jsem čerpala z inspirativních stránek talesofakitchen.com (včetně fotografií) a je trochu odlišný v použití ořechů.

Tip

Základ pro korpus můžete příště použít např.  z vlašských ořechů nebo můžete vyzkoušet korpus ze semínkové směsi (dýňová a slunečnicová semínka). Každému může chutnat totiž něco jiného. Pokud chcete vycházet z doporučených potravin metabolic balance, použijte přednostně pro korpusy jako základ mandeládu nebo semínkovou směs. Ovoce si můžete rovněž přizpůsobit tomu, co obdahuje váš osobní jídelní plán!

Dobrou chuť s metabolic balance

poppy-seed-cheesecake04

poppy-seed-cheesecake05

 

IMG_1803

 

IMG_1807