Nedávno jsem objevila toskánský recept na tuhle rajčatovou polévku s pečenými paprikami, kapary, olivami a burratou ?. Toskánsku jsem dala srdce a kdykoli mohu, jsem tam ?. Itálie totiž nejsou jenom těstoviny a pizza, ale i další úžasný jídla, která vás chytí za srdíčko. Navíc mnohé z nich odpovídají metabolicky vstřícným principům. A tahle hustá polévka, ve které stojí lžíce, patří mezi jeden z nich! Polévka je připravena z pečených rajčat, pečených červených paprik a červené cibule. Jako koření jsem použila oregano, majoránku a sůl. Do hotové polévky přijdou na ozdobu a dochucení ještě olivy a kapary. Jako bílkovina zde figuruje úžasná burrata z Mozarella art (můžete klidně použít i buvolí mozzarellu nebo běžnou mozzarellu, ale burrata je po rozříznutí plná smetanového mléka, které polévku nádherně zjemní – takže je to „vítěz“). No a nakonec můžete tuhle úžasnou polévku ozdobit lístky čerstvé bazalky a zakápnout virgin olivovým olejem.
Budete potřebovat
Většinou připravuji 2 – 4 porce, tak si uvedené gramáže znásobte počtem porcí.
- Porci bílkoviny: burrata nebo mozzarella či buvolí mozzarella (cca 80 – 100g)
- Porci zeleniny: červená paprika + rajčata + čtvrtka červené cibule nebo šalotky (cca 130 – 150g celkem)
- Koření: oregáno, majoránka, himalájská sůl, pepř – dle chuti
- Extra virgin olivový olej
- Na ozdobení: 2 olivy a 1 polévková lžíce kapary
- Od 4. fáze můžete přidat ještě 2 pol. lžíce rajčatové passaty
Postup
- Papriku, rajčata a cibuli očistěte a rozkrojte na půlky.
- Ve větší misce je zakápněte extra virgin olivovým olejem, přidejte oregáno, majoránku, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte.
- Na pekáček dejte pečící papír, rozprostřete ochucenou zeleninu a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C zhruba na 20 minut.
- Po upečení papriky a rajčata oloupejte. Není to nezbytné, ale polévka je tak jemnější a krémovější. Doporučuji slupky z pečené papriky ponechat na ozdobu.
- Oloupanou zeleninu přendejte do mixéru, přidejte 1 – 2 pol. lžíce rajčatové passaty (od 4. fáze), přilijte cca 1 – 2 dcl vroucí vody a rozmixujte na hladký krém. Množství vody určuje hustotu polévky. Tato polévka by měla být opravdu hodně hustá, tak s vodou zacházejte opatrně a přidávejte ji postupně. Polévku můžete také rozmixovat v kastrůlku tyčovým mixérem. Může být mixovaná na jemno nebo v ní můžete nechat kousky zeleniny – to je na vás, připravte si to, jak to máte nejraději. V italském provedení je tahle polévka velmi hustá, má strukturu spíše pyré, než polévkovou.
- Dochuťte solí, pepřem – podle vaší chuti. Můžete ji ještě celou znovu prohřát, ale většinou postačí teplá, dobrá je i studená.
- Na závěr přidejte do polévky na půl rozkrojenou burratu nebo mozzarellu. Burrata pustí lahodné mlko a polévku tak nádherně zjemní – to mozzarella moc nedokáže. Mozzarellu i burratu nakupuji v nejvyšší kvalitě, v Mozzarella Art na Synkáči, Praha Nusle. Stojí to skutečně za to! (Můžete samozřejmě použít i běžnou kvalitu z obchodních řetězců).
- Úplně na závěr ozdobte polévku 2 rozkrájenými olivami, lžící kapary, slupkami z pečené papriky a bazalkovými listy. Zakápněte 1 pol. lžící kvalitního, extra virgin olivového oleje a podávejte s celozrnným žitným chlebem nebo knäckbrotem.
Recept najdete také jako video-příspěvek na Instagramu, v uložených Stories.
Přeji vám dobrou chuť s Metabolic Balance® – Bára