Tenhle dotaz se objevuje velmi často, protože ve většině jídelních plánů jsou ve 2. úpravné fázi rajčata významně omezena a u některých osob dokonce zcela vyloučena. Mnoha lidem se tohle omezení bytostně nelíbí a zpočátku ho nesou velmi těžce (měla jsem to stejně). Ale když pochopíme, proč tomu tak je, bude i mnohem snazší, tohle omezené přijmout. Ač se všude na internetu dočtete, jak jsou rajčata úžasně zdravá, plná antioxidantů a vitamínu a obsahují užitečné vitamíny, mikro a makro živiny vhodné pro vyváženou stravu – je to jenom část informací, která se k této zelenině váží. Je zde ještě ta druhá část – a o té se nikde moc nepíše, ale je třeba o ní vědět. Proč s rajčaty zacházet s respektem a nepřehánět to s jejich využíváním? Více v článku…
Já sama rajčata milovala a před tím, než jsem se začala stravovat podle svého osobního jídelního plánu Metabolic Balance, jsem si neuměla den bez rajčat představit. Potom jsem dostala svůj seznam potravina v něm bylo používání rajčat omezeno na 2x v týdnů jen malé množství. Dodržovala jsem toto omezení pečlivě tři měsíce a poté, když jsem ve 3. přechodové fázi mohla rajčata zařadit častěji, zjistila jsem, že mi přestala chutnat. Od té doby je využívám jen občas, příležitostně, výjimečně a velmi pečlivě si vybírám zdroj a kvalitu.
Proč jsou tedy rajčata v jídelních plánech Metabolic Balance často omezena?
Protože jejich konzumace nemusí být prospěšná pro každého. Roli hraje vaše zdravotní anamnéza a další vstupní parametry…
- Kvůli velkému množství organických kyselin mohou být rajčata nebezpečná např. při různých zažívacích obtížích, např. gastritidě a vředových onemocněních. Protože jsou rajčata bohatá na různé kyseliny, mohou způsobovat u citlivých lidí pálení žáhy nebo reflux žaludku. Pokud trpíte na zažívací problémy, je vhodné konzumaci rajčat omezit pouze na jednou týdně.
- Rajčata je třeba také omezit či zcela vyloučit při různých druzích alergií, ačkoliv samotné rajče nemusí být příčinou problémů, ale stimuluje vylučování histaminu – mediátoru, který alergický proces spouští.
- Nadměrná konzumace rajčat může také negativně ovlivňovat funkci ledvin. Oxalát, který obsahují, se může podílet na tvorbě ledvinových kamenů. Oxalát je silná dikarboxylová kyselina, která tvoří s kalciem špatně rozpustné soli. Tím, že ani jedna z těchto látek nejde snadno rozložit, hromadí se v těle (společně s dalšími živinami), což může vést k tvorbě ledvinových kamenů.
- Pokud dlouhodobě jíte moc rajčat, připravte se také na otoky a bolesti kloubů. Otok a bolest kloubů jsou častými vedlejšími účinky nadměrné konzumace rajčat. Za tím stojí solanin, tedy sloučenina, která v tkáních shromažďuje vápník.
- A ještě jedna zajímavost, vzhledem k obsahu různých kyselinek mohou rajčata podporovat hlad a chutě mezi jídly.
Tak toliko krátké vysvětlení, proč jsou rajčata v jídelních plánech téměř u většiny lidí omezena nebo zcela vyloučena. Má to prostě své důvody.
Optimální použití rajčat
Rajčata mohou být v malém množství přidávána do jídla v případě, když akutní zdravotní problémy pominuly (viz. výše). V případě onemocnění trávicího traktu je lepší nejíst rajčata čerstvá, ale vhodnější budou krátce tepelně upravená. Rajčata doporučuji tedy krátce povařit nebo podusit. Je však třeba mít na paměti, že během tepelného zpracování se zase snižuje obsah vitamínu C. Nejlepší možností je proto obě varianty přiměřeně střídat (občas čerstvé, občas tepelně upravené).
Určitě není vhodné jíst rajčata každý den, ale využívat je pouze občas, jako doplnění, pro zpestření jídel a receptů.
Také bychom příliš často neměli používat rajčatové omáčky zakoupené v obchodech. Týká se to především těch osob, které mají problémy se žaludkem a zažíváním obecně. O mnoha kečupech je známo, že obsahují cukr, zvýrazňovače chuti, které stimulují chuť k jídlu, ostré koření, které způsobuje podráždění, a dokonce i různé otoky.
Pokud nemáte svůj osobní jídelní plán sestavený na základě rozboru krve a vaší celkové anamnézy a nejste si jisti, zda jsou pro vás rajčata vhodná – využívejte je prostě přiměřeně. Pokud máte akutní zdravotní obtíže, popsané výše, doporučuji vyřadit rajčata v jakékoli formě na dobu 3 měsíců. Pokud obtíže nemáte, ale nejste si jisti, jak často rajčata jíst, doporučuji přiměřeně – tedy 1 – 3x v týdnů.
A pokud vás zajímá, jak až moc individuálně je možné zohlednit výběr potravin v souvislosti s vaší celkovou zdravotní anamnézou a rozborem krve, kde lze zjistit i mnohé „spící“ zdravotní problémy, mrkněte na článek Proč stojí za to mít svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance.