Chcete mléko do kávy, které se dá skloubit s metabolic balance® doporučeními? Připravte si své vlastní ?. Kokosové mléko se řadí v programu metabolic balance®do tuků. A tak si ho můžete po prvních 14 dnech přidat občas do kávy, aniž byste porušily pravidlo jedné bílkoviny. A protože mi nechutnají kokosová mléka kupovaná (přijdou mi taková „umělá“, gumová, divná a nevoní), rozhodla jsem se připravit si své vlastní, domácí kokosové mléko.
Téměř každé kupované mléko, a to i to BIO, obsahuje totiž quaranu a jiná aditiva kvůli trvanlivosti, a proto s nimi mám já osobně velký chuťový problém. Prostě „TO“ tam cítím. Není nic jednoduššího, než si snadno a rychle připravit to své, domácí, z čistých organických surovin. Je to velmi snadné! Tak jdeme na to…
Suroviny
- 1 hrnek sušeného strouhaného kokosu (ideálně v RAW kvalitě, kupuji strouhaný kokos na www.lifefood.cz)
- 1,5 hrnku hodně teplé vody
- dobrý výkonný mixér (já mám oblíbený Nutribullet)
Postup
Kokos rozmixujte společně s teplou vodou v poměru 1:1,5 – na nejvyšší otáčky, to aby se uvolnil tuk z kokosu. Vše rozmixujte ve výkonném mixéru na jemno. Pokud byste použili studenou vodu, tak se tuk tak neuvolní. Ještě lepší výsledek docílíte, když kokos na pár hodin do teplé vody namočíte, aby tzv. „povolil“.
Nikdy mixováním kokosu nedocílíte úplně hladké tekutiny, proto přeceďte kokosové mléko přes jemnou silonovou ponožku (nebo nějaké čisté plátýnko či kapesník). Já používám obyčejnou tenkou silonovou ponožku, kterou natáhnu na džbánek, přeliji do ní mléko a potom ji tzv. „podojím“ (tedy vymačkám mléko rukama).
Zbude vám krásné, jemné, hladké, úžasně voňavé a naprosto čisťounké přírodní kokosové mléko…
Má to jednu nevýhodu. Jednou si takto kokosové mléko připravíte a podruhé už jiné chtít nebudete. Nebuďte líní a začněte si připravovat vše čerstvé a zcela organicky čisté. Určitě to stojí za to a vaše tělo si takovou stravu zaslouží. A navíc tak chuť a ta vůně je k zbláznění vynikající…?
Tip
Hustotu mléka určuje to, kolik vody použijete. Husté smetanové mléko vznikne při poměru 1:1, nebo 1:1,5. Řidší mléko nařeďte např. 1:2. S vodou to ovšem nepřehánějte, vychytejte si svoji hustotu, která vám bude vyhovovat. A vždy použijte teplou vodu.
Pokud si nechcete mléko vyrábět, tak nejlepší produkt, který chutná tak dobře, jako mléko vyrobené doma, je mléko značky Real Thai>>. Koupíte např. ve Sklizeno, nebo přes kosik.cz.
Ještě technická: když mléko necháte do druhého dne v lednici, vysráží se tuk na hladině a je třeba ho znovu promixnout. Mléko je opravdu hodně tučné, stačí 1 pol. lžíce na porci. A do kávy troška. A žlučníkáři raději opatrně!