Mám moc ráda recepty arabské kuchyně. Jedním mým oblíbeným je tahle polévka ze žluté nebo červené čočky. Dá se snadno a rychle uvařit, je to vynikající, hustá a vydatná polévka, která je ideálním pokrmem nejen pro dospělé, ale i pro děti. V kombinaci se zeleninou a přidáním jednotlivých ingrediencí dosáhnete doslova vitamínové bomby, po které se velmi rychle zapráší.
Budete potřebovat
- 1 porci žluté nebo červené čočky | cca 80g za sucha
- 1 porci zeleniny dle výběru (může to být např. cibule, mrkev, dýně, cuketa nebo paprika) | cca 140g za syrova
- 1 – 2 pol. lžíce pasírovaných rajčat (není nutné, lze vynechat)
- sůl, pepř, kmín
- jabl. ocet v bio kvalitě
- olivový olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- mořská sůl, čerstvě mletý pepř nebo chilli
- podle chuti petržel nebo koriandr
- 250 – 300 ml zeleninového vývaru
- 2 pol. lžíce kokosového mléka na zjemnění (až po prvních 14 dnech přísné fáze))
Postup
Na olivovém oleji osmahněte cibuli. Přidejte další zeleninu nakrájenou na malé kousky.
Přidejte propláchnutou čočku, zalijte vodou nebo vývarem a vše vařte do změknutí.
Část čočky vyjměte a dejte stranou, bude sloužit jako první bílkovina do pusy, kterou jídlo začnete.
Tyčovým mixérem pak vymixujte do hladkého krému. Nebo můžete polévku pomixovat jen částečně, aby v ní zůstala část surovin v celku. Je to na vás.
Dochuťte solí, pepřem, chilli, kurkumou a římským kmínem, nakonec přidejte dle chuti jemně jabl. ocet, aby polévka byla jemně kyselá (od 4. fáze můžete přidávat místo octu i citronovou šťávu).
Ozdobit můžete hrstí petrželky nebo koriandru – podle toho, co vám chutná.
Po prvních 14 dbech v programu můžete polévku zjemnit 2 pol. lžícemi kokosového mléka v bio kvalitě.