Tuřín bývá často ne seznamu potravin v jídelních plánech Metabolic balance®. je to zelenina našich babiček, plná skvělých živin. Neobvyklá a lahodná chuť zvláště v kombinaci s máslem, česnekem a parmazánem. Bez parmazánu se hodí skvěle místo bramabor třeba ke steaku.

Ingredience

  • porce tuřínu, oloupaného a nakrájeného na měsíčky (cca 110 – 150g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • porce strouhaného parmazánu (60 – 80g)
  • 1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků nebo jiného „zeleného“ koření
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku, oloupaný, prolisovaný

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Dejte do zapékací nádoby tuřín, olej, parmazán, rozmarýn a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy.

Posypte zbylým parmazánem. Pečte v troubě 30–35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.

Tipy

Mozarella nebo Feta! Místo parmazánu, který se nevyskytuje v přísné fázi, můžete použít např. Mozarellu, kdy na pečený tuřín pokladete před podávání plátky mozarelly a necháte chvíli rozpéct. Stejně tak skvělá je ovčí feta, rozdrobená pečení ke konci na již upečený tuřín, nebo niva…

Jako příloha k amsu či rybě! Pokud nepřidáte na tuřín sýr, můžete ho použít jako skvěliu chutnou přílohu, která vá směle nahradí brambory! Podávejte se steakem nebo se smaženou rybou.

S tofunézou! S tofunézou z přírodního tofu budete mít pocit, že jíte ty nejlepší belgické hranolky s majonézou -a přitom to bude úplně nejlepší Metabolic balance®!

Tuříny můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka a opékat je podobně jako pastiňák, nebo je přidávat do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu. Velmi chutná je směs tuřínu a jiné zeleniny, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce. Nebojte se ho vyzkoušet, zamilujete si ho.

Tuřín - zelenina v plánech Metabolic balance

Znáte tuřín? Ne? Tak pokud ho máte v plánu Metabolic balance, ho rychle vyzkoušejte Znáte tuřín? Ne? Tak pokud ho máte v plánu Metabolic balance, ho rychle vyzkoušejte…

tuřín pečený s parmazánem podle Metabolic balance

Tuřín pečený s parmazánem podle Metabolic balance

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.