Tuřín bývá často ne seznamu potravin v jídelních plánech Metabolic balance®. je to zelenina našich babiček, plná skvělých živin. Neobvyklá a lahodná chuť zvláště v kombinaci s máslem, česnekem a parmazánem. Bez parmazánu se hodí skvěle místo bramabor třeba ke steaku.
Ingredience
- porce tuřínu, oloupaného a nakrájeného na měsíčky (cca 110 – 150g)
- 1 lžíce olivového oleje
- porce strouhaného parmazánu (60 – 80g)
- 1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků nebo jiného „zeleného“ koření
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 stroužek česneku, oloupaný, prolisovaný
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C. Dejte do zapékací nádoby tuřín, olej, parmazán, rozmarýn a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy.
Posypte zbylým parmazánem. Pečte v troubě 30–35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.
Tipy
Mozarella nebo Feta! Místo parmazánu, který se nevyskytuje v přísné fázi, můžete použít např. Mozarellu, kdy na pečený tuřín pokladete před podávání plátky mozarelly a necháte chvíli rozpéct. Stejně tak skvělá je ovčí feta, rozdrobená pečení ke konci na již upečený tuřín, nebo niva…
Jako příloha k amsu či rybě! Pokud nepřidáte na tuřín sýr, můžete ho použít jako skvěliu chutnou přílohu, která vá směle nahradí brambory! Podávejte se steakem nebo se smaženou rybou.
S tofunézou! S tofunézou z přírodního tofu budete mít pocit, že jíte ty nejlepší belgické hranolky s majonézou -a přitom to bude úplně nejlepší Metabolic balance®!
Tuříny můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka a opékat je podobně jako pastiňák, nebo je přidávat do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu. Velmi chutná je směs tuřínu a jiné zeleniny, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce. Nebojte se ho vyzkoušet, zamilujete si ho.
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.