Tenhle koláč jsme připravovali na našem předprázdninovém kurzu vaření. Je rychlý, snadný, geniální – prostě skvělý. Navíc se po něm krásně hubne. Dá se připravit v několika variantách, v kombinaci s mandeládou (tedy směsí mandlí a slunečnicových semínek) je skvělou „sladkou“ snídaní a v kombibaci s moukou ze žitných vloček je geniálním metabolicky vstřícným dezertem. Pokud vynecháte sladidlo, můžete ho mít i v přísné úpravné fázi.
Potřebujete na 1 porci
- porce ovoce (můžete použít fakt cokoli, např. jablka, broskve, nektarinky, jahody, rybíz, hrušky, švestky, jahody, maliny – vyberte si pouze 1 druh) – 1 porce = cca 100-120g
- porce mandelády (směs mandlových a slunečnicových semínek) – 1 porce = 6 až 7 čaj. lžiček směsi
- porce žitných nebo ovesných vloček (nemusí být) – 1 porce = cca 30-40g
- 1 lžíce medu, agáve sirupu nebo třeba kokosového cukru, xylitolu. V úpravné redukční fázi programu doporučuji úplně jakékoli sladidlo vynechat! a nahradit ho pouze sladkou chutí ovoce. Proto vybírejte pro tento koláč/ nekoláč ty sladší druhy ovoce s výraznou vůní.
- 1,5 lžíce kokosový olej nebo máslo ghí, nebo je chuťově naprosto skvělé kakaové máslo
- Koření dle chuti: skořice, vanilka nebo jiné oblíbené a k ovoci se hodící koření
Pokud budete dělat krambl pro vícero lidiček, znásobte si svoji gramáž uvedenou v jídelnám plánu.
Pokud nemáte zatím svůj plán Metabolic Balance®, připravený na základě vašich laboratorních hodnot a zdravotní anamnézy, držte se gramáží uváděných v závorce, které označují 1 porci vhodnou pro osobu 70 – 80 kg těžkou.
Postup
Ovoce nakrájíme na kousky, rozložíme do formy na koláč, buď vyložené papírem a nebo nejlépe vymazané voňavým přepuštěným máslem ghí nebo kokosovým olejem v RAW kvalitě.
Ovoce posypeme skořicí, přidáme vanilku a další koření, kyselejší ovoce posypeme třeba lžící kokosového cukru (ale až od 4. fáze!) a nebo pokapeme medem.
Připravíme si svoji „drobenku“. Rozmixujeme žitné vločky na jemnou mouku, přidáme nasekané ořechy nadrobno (ořechy můžete i také rozmixovat na jemnou mouku), kokosový olej neb lžíci Ghí, promneme směs prsty na „drobenku“ a navrstvíme na ovoce. Můžeme “uplácat” dlaní ?.
Ještě poklademe kousky kakaového másla, které neskutečně voní nebo Ghíčka.
Pečeme při 180C asi 20minut, až drobenka zezlátne.
Tuhle variantu využijete k snídani, pokud máte doporučenou mandeládu (směs mandlí a slunečnicových semínek).
Tip na desert po jídle
Pokud chcete mít ovocný krambl jako dezert po hl. jídle, ve kterém byla již jiná bílkovina, např. maso, vynechte mamdle a slunečnicová semínka či jiné ořechy.
Drobenku si tedy připravte pouze z rozmixovaných žitných nebo ovesných vloček a kokosového tuku, ghí a popř. lžíce medu.
Obě varianty jsou vynikající a uspokojí vaši touhu a chuť na něco “sladkého”.
Dobrou chuť s Metabolic Balance®
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.