O tomhle koláči/ dezertu se říká, že je nejjednodušší a nejrychlejší a také božsky chutná. Základem je ovoce a drobenka. Během léta, když je k dispozici spoustu úžasných druhů sezonního ovoce, je to výborný dezert a nebo snídaně 🙂 Maliny, jahody, borůvky, jablka, hrušky, meruňky, švestky a další poklady ze zahrady – z toho všeho můžeme krambl připravit za pár minut. Jak ale připravit takový krambl bez cukru a bez mouky a bez másla a navíc u toho nemíchat bílkoviny? Jde to… Upravila jsem recept ve dvou variantách tak, aby odpovídal principům Metabolic Balance a my si mohli tuhle dobrotu užívat i v rámci hubnoucí fáze. Já dnes využila kyselý červený rybíz ze zahrady… Tak pojďme na to…
Budeme potřebovat na 1 porci
- 100 – 120g jeden druh ovoce (můžeme použít cokoli, např. jablka, broskve, nektarinky, meruňky, rybíz, hrušky, švestky, jahody, maliny a další…)
- porce mandelády: 30g mandlových a 20g slunečnicových semínek (v případě, že budeme připravovat krambl jako snídani)
- 30 – 40g žitných nebo ovesných vloček
- 1 – 2 lžíce máslo ghí nebo kokosový olej (kokosový olej je vhodný pro veganskou alternativu)
- Koření dle chuti: skořice, vanilka nebo jiné oblíbené koření…
- Pro doslazení od 4. fáze: použít můžeme např. lžíci medu nebo Xylitol, Erythritol, kokosový cukr… (V hubnoucí fázi doporučuji jakékoli sladidlo vynechat‼️ a nahradit ho pouze sladkou chutí ovoce. Proto vybírejte pro tento koláč/nekoláč raději sladší druhy ovoce s výraznou vůní…)
Ještě doporučení k porcím
- Pokud budete připravovat krambl pro vícero lidí, znásobte si uvedenou gramáž počtem osob.
- Mám také zkušenost, že je lepší připravovat koláč raději po jedné porci, vždy v malé zapékací mističce, protože se často dost drobí. Z mističky jde potom krásně vyjíst lžičkou…
Postup – snídaňová varianta s ořechy a semínky
- Ovoce nakrájíme na kousky, rozložíme do formy na koláč, kterou buď vyložíme pečícím papírem a nebo vymažeme voňavým přepuštěným máslem (ghí) nebo kokosovým olejem v RAW kvalitě. Já připravuji krambl do malé zapékací mističky.
- Ovoce posypeme jakýmkoli oblíbeným kořením, např. skořicí, badyánem, vanilkou. Pokud je ovoce hodně kyselé, přidáme špetku soli, která „vytáhne“ z ovoce sladkost. Pokud připravujeme krambl pro děti nebo pro návštěvu můžeme ovoce posypat třeba lžící kokosového cukru a nebo ho zakápnout lžící medu.
- Připravíme si svoji „drobenku“.
– Nejprve rozmixujeme porci žitných nebo ovesných vloček na jemnou mouku (používám Nutribullet).
– Potom umeleme mandle a slunečnicová semínka na mouku (tohle také zvládne Nutribullet).
– Přidáme lžíci kokosového oleje nebo lžíci Ghí, směs promneme prsty na „drobenku“ a navrstvíme ji na ovoce. Můžeme “uplácat” dlaní.
– Na závěr můžeme ještě poklást slzami přepuštěného másla nebo kokosového oleje (podle toho, co jsme použili při přípravě drobenky), aby se vrchní krusta pěkně propekla dozlatova.
– Pečeme při 180°C cca 15 – 20 minut, až drobenka krásně zezlátne.
– Krambl je skvělý ještě teplý, právě vyndaný z trouby, ale stejně dobře chutná i z lednice.
Tato varianta s ořechy a semínky je skvělá k snídani, protože obsahuje jak plnohodnotnou porci bílkoviny (ořechy a semínka), tak porci sacharidů s nízkou glykemickou zátěží a zároveň zdravé tuky. Pokud tedy máte ořechy a semínka ve svém seznamu potravin, pak máte možnost dát si tuhle skvělou snídani.
Postup – varianta „desert po jídle“
Pokud chceme mít ovocný krambl jako dezert po hl. jídle, ve kterém jsme měli již nějakou bílkovinu (např. maso, rybu, sýr apod.), postupujeme stejně, jako u předchozí varianty, akorát vynecháme v drobence ořechy a semínka.
Porci ovoce rozložíme do malé zapékací misky. A drobenku si připravíme pouze z porce rozmixovaných žitných nebo ovesných vloček a lžíce přepuštěného másla Ghí a nebo kokosového oleje (kokosový olej mám nejraději ten z české firmy BEWIT).
Nezapomeňte, že pokud si dáte krambl po jídle, jako dezert, je třeba vynechat u hl. jídla žitný chleba, protože škroby jsou zastoupeny již použitím vloček v kramblu.
Obě varianty jsou vynikající a uspokojí báječně naše chutě a touhy na něco “sladkého”.
Dobrou chuť s Metabolic Balance®
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.