„Mám za sebou 14 dnů a zítra jdu na oslavu. Jak to mám zvládnout? Všude bude spoustu dobrot a lákadel, takže to bude pro mě velká výzva! Mohu už hřešit? Mohu si dát alkohol a něco sladkého? Nebo bych se měla raději držet zpátky.“ Podobné otázky se honí hlavou mnoha lidí, kteří dodržují Metabolic Balance přísnou fázi. Jak to tedy udělat? Jak nejlépe se rozhodnout? Odpověď jsem natočila spontánně v krátkém videu, pod kterým ji najdete ještě v článku rozvedenou do hlubších detailů.
Pokud máte za sebou 2 – 6 týdnů v přísné fázi Metabolic Balance
Pokud máte za sebou prvních 14 dnů a ještě daleký cíl a tato fáze pro vás nebyla snadná, tak není vhodné teď pustit otěže z rukou. Je třeba dát si tu práci, kousnout se, „vytunit“ svoji vůli, připomenout si svůj záměr a dodržet všechny principy a pravidla, ideálně bez uklouznutí.
Proč! Pokud měníte stravování, chcete restartovat metabolizmus, pěkně hubnout a zbavit se závislosti na cukrech, potřebuje tělo určitý čas k tomu aby tato změna/ restart proběhly. Je to podobné, jako když máte zavirovaný počítač a rozhodnete se ho pročistit. Zapnete nějaký antivirový program a musíte čekat, než celá akce proběhne. Pokud byste do čištění vstoupili nějakou jinou aktivitou, program se přeruší a musíte začít znovu od začátku. (Asi to není úplně nejadekvátnější přirovnání, ale nic jiného mě teď nenapadlo).
Stejně tak tělo potřebuje k pročištění a “přeprogramování” (naučení se) na nový způsob stravy dostatečný čas. Prvních 14 dnů je minimální doba, kterou je třeba dodržet, ale musím říci, ze svých dlouholetých zkušeností s více jak tisícovkou klientů, tahle doba, těch 14 dnů, k restartu a změně opravdu nestačí. K tomu abychom změnily své návyky, je třeba minimálně 30 dnů (a ani to většinou mnohým nestačí). Optimální je doba 3 – 6 měsíců.
Přepnutí z cukrové pece na tukovou
Za prvé zde jde hlavně o čas pro přeučení těla, po kterém chceme, aby „přepnulo“ na čerpání energie z tuků a bílkovin, oproti původním cukrům (sacharidy s vyšší glykemickou zátěží). A tohle může prostě chvíli trvat. U každého člověka to může zabrat jinak dlouhý čas, závislosti na stavu metabolizmu, na stavu sacharidové závislosti, na psychice.
Stupeň sacharidové závislosti hraje roli
Za druhé zde jde jde o zbavení se sacharidové závislosti. To však může trvat někdy dost dlouho, než se dostanete do stabilního stavu. Na sacharidovou závislost se dá pohlížet stejně, jako na závislost na alkoholu, na drogách. Tady to přirovnání sedí. Představte si, že byste alkoholikovi po 14 dnech protialkoholické léčby dali možnost napít se alkoholu. Odpověď je jasná. Spadl by do toho znovu – a to mnohem hůře. Stejně tak je to se změnou stravy a řešením sacharidové/ cukrové závislosti.
Tělo potřebuje čas na stabilizaci psychickou, biochemickou i fyziologickou minimálně 4 – 6 týdnů (14 dnů opravdu nestačí).
Po prvních 14 dnech přísné fáze budete krásně pročištěni (představte si sami sebe nově narozené miminko) a přecpat se nevhodným jídlem nebo pít alkohol, to není vůči tělu a práci, kterou muselo vykonat, ani trochu přívětivé.
Stejně tak to není ta správná “odměna” za vaše dosavadní úsilí, které by bylo škoda jedním dnem hodit do koše.
Co hrozí aneb možné důsledky
V tomto období hrozí dvě věci…
- 1) Když uklouznete, mohou se neovladatelně rozběhnout původní chutě, vrátí se původní návyky a stereotypy a bude mnohem těžší to ukočírovat. A věřte mi, že vím, o čem mluvím.
- 2) Když budete pít alkohol a jíst sladké či nezdravé pochutiny, zatížíte tím játra a na 7 – 10 dnů se může zpomalit nebo zcela zastavit hubnutí.
Pokud jste tedy zatím krátce v programu Metabolic Balance (2 – 6 týdnů), tak doporučuji snažit se maximálně všechna pravidla dodržet. Hřešení je možné, ale je to téma až na později, většinou ho s klienty probíráme až jako součást 3. fáze, kdy už jsou v programu déle jak 3 měsíce. Pro rozhodnutí, zda, jak a kdy hřešit je důležitý i průběh programu, který ukáže, zda je klient již stabilní a menší hřešení ustojí.
Zde je několik dalších mých rad
Jak se připravit na den „mimo plán“ (hřešení) a co dělat den poté?
- V den, kdy plánujete jíst „mimo plán“, jezte pouze bílkovinu a zeleninu. Klidně si navyšte porci bílkoviny a zeleniny o +20g. Vynechte u všech jídel chleba a ovoce!!!
- Preferujte „snídaně naslano“ (např. vejce + zelenina, maso + zelenina, drůbež + zelenina, sýr + zelenina, ořechy/ semínka + zelenina, mandeláda s jablkem může být.
- Pijte hodně čisté vody mezi jídly, více, než obvykle.
- Pokud plánujete dát si skleničku alkoholu, vybírejte alkohol s nízkým obsahem cukru, vhodné je suché bílé víno, suché prosecco apod. Před napitím si vždy dejte několik soust bílkoviny (např. 2 – 3 mandličky, kousek sýry, kousek šunky, masa apod.) – předcházíte tím zvýšení krevního cukru a inzulinu, tedy chutím a návalům hladu. Každou sklenku vína zapijte 2 – 3 dcl čisté vody (alkohol je třeba ředit, proto se tohle pravidlo „1 dcl vína + 2 dcl vody“ snažte opravdu dodržet.
- Den poté doporučuji pročištění střeva pomocí zaječické minerální vody (využít můžete i domácí klystýr).
- Den až dva poté jezte opět pouze bílkovinu a zeleninu, porce větší o +20 – 30g. V tento den opět vynechte chleba a ovoce. A nezapomínejte na 3 pol. lžíce kvalitních za studena lisovaných olej + Omega 3.
- Pokud se další den cítíte stabilní, tz. nejste unavení, nemáte hlad a chutě, máte dostatek energie, cítíte se dobře ve svém těle, nemáte chutě na sladké, nemáte hlad mezi jídly, potom můžete naskočit do původního režimu, tedy zpět do přísné redukční fáze.
Jak se chovat, pokud jste pozváni na oslavu nebo grilovačku?
- Jezte v pouze bílkovinu, salát nebo dušenou, grilovanou zeleninu. Pokud neseženete druh z vašeho seznamu potravin, nahraďte to podobným.
- Zcela se vyhněte dezertu, zvlášť pokud jde o těžký moučník se šlehačkou. Řekněte, že hlavní jídlo bylo velmi chutné, ale že jste už nasyceni. Případně požádejte místo moučníku o trochu čerstvého ovoce.
- A hlavně, nemějte špatný pocit, že necháváte, co nechcete.
- Pokud je váš hostitel dobrý přítel, zeptejte se, zda si k němu můžete přinést vlastní jídlo. Můžete to zdůvodnit „zdravotními důvody“. Lidé na to reagují lépe, než na „shazování kil“.
- Jinak jezte méně než ostatní. Nikdo si toho nevšimne, pokud budete jíst hodně pomalu.
- Mějte na paměti, že jídlo musíte opravdu pořádně rozžvýkat nejen proto, abyste z něj získali všechno dobré, ale také pro pocit plnosti i z malého množství.
- Nebojte se říct „ne, děkuji“. Vždy můžete dodat: „Vypadá to opravdu lákavě, ale mám dost. Předchozí chod byl vynikající, dáš mi recept?“
- Čím lépe znáte svého hostitele, tím by to pro vás mělo být snadnější.
- Snažte se vyhnout možným obtížným situacím. Hrajte trochu „divadlo“, dělejte „mimikry“. Na oko vše jakoby ochutnejte, nezapomeňte hodně pochválit, ale ve skutečnosti si nic z toho nemusíte dát.
Buďte důslední
Mějte na mysli především své potřeby, svůj cíl, své zdraví! Pokud svůj způsob stravování myslíte opravdové, lidé budou dělat na váš účet méně žertů. Važte si sebe sama a druzí si vás budou vážit také.
Když teď víte, jak se stravovat při podobných výjimečných příležitostech, musím zdůraznit, že jedno „odlišné“ jídlo, které občas zkonzumujte, by vám nemělo uškodit. Pokud dlouhodobě a převážně jíte metabolicky vyváženou stravu, posilujete tak své tělo a odolné tělo se dokáže vypořádat i s nejvíce vyčerpanými potravinami – občas!!! Nedělejte z toho však zvyk, jinak snadno lze sklouznout k pohodlí původního výběru potravin a jídel rychlého občerstvení, ke lhostejnosti k tomu, čím to své tělo krmíte.
Jak se tedy chovat ve společnosti, která na mě „tlačí“?
Domnívám se, že je to snadné, pokud víte, co chcete a proč to děláte. Mám takovou svoji vychytávku, která mě léta skvěle funguje.
- Neupozorňujte na sebe a svoji „dietu“. Snažte se být od začátku „nenápadní“. Nikomu nenaznačujte, že je něco „jinak“. Hrajte „mimikry“. Klidně jemně hrajte „divadlo“.
- Dělejte, jako že jíte vše, co se nabízí. Na talíř si naložte ale méně, sněžte jen to, co se vám bude hodit do plánu. Buďte nenápadní. Pokud vás někdo „přistihne“, mějte připravenou pro tento případ odpověď typu, že vám dnes není úplně dobře, a že na vás něco asi leze a že se raději budete držet s jídlem zpět, ale že vás to stráááášně moc mrzí, protože to tak náááádherně vypadá. Ale mnohdy stačí říci, že jste již úplně plní, že to bylo vynikající a požádat o recept… (tohle vždy zabere!)
- Přípitek také „kamuflujte“. Já si vždy přiťuknu, a dělám, jako že se napiji, víno pochválím, jak je výjimečné apod. Pokud si opravdu „musíte“ připít (což určitě nikdy nemusíte), dejte si nejprve sousto bílkoviny. A poté si nenápadně (nebo bez skrývání) dolévejte do sklenky čistou vodu. Nebo skleničku s vínem někde odložte, jakoby „zapomeňte“.
- Je to legrace, a je to lepší, než když každému musíte vysvětlovat, že tohle nesmíte a nechcete, tohle taky ne a tohle už vůbec ne. Lidem to vadí, vzbuzuje to v nich „pocit selhání“, protože oni někde ve skrytu duše vědí, že si beztarostně podkopávají své zdraví. A proto mohou být ironičtí, jedovatí a „moudří“… Když to víte, nerozhodí vás to tolik.
- Opravdu se mi vyplatilo v podobných situacích „hrát divadlo“ a nikomu nic nevysvětlovat, nikterak se neobhajovat, prostě „být zcela nenápadná“. Když jsem z počátku přitahovala „pozornost“ okolí tím, jak jsem se vehementně dožadovala pouze „svého zdaravého jídla“, musela jsem čelit opravdu drsným řečem (a to i od lidí blízkých, kteří mě mají rádi a myslí to se mnou dobře). Chvíli mě trvalo, než jsem pochopila, že se vedle mě vlastně necítí dobře, a že je to ode mne vrcholně nespolečenské, netaktní až „nadřazené“. Čím více jsem chtěla něco vyvstělovat, obhajovat, radit, tím více na mě okolí tlačilo. „Budeš nemocná“, nebo „Vypadáš jako z Dachau“, nebo „Tohle není zdravé“ … apod. Ve chvíli kdy jsem se stáhla a začala respektovat jejich volbu bez snahy „hodnotit ji“ a jakoby se „přizpůsobila“, vše se uvolnilo, získala jsem naprostou svobodu, nikdo si mě nevšímal, nikdo mé jídlo nekomentoval a já měla naráz prostor jíst jak chci či potřebuji. Všichni jsme spokojeni.
- Dejte si tedy takový specifický sváteční úkol: Dodržujte pečlivě Metabolic Balance tak, aniž by si toho někdo všiml! Staňte se na chvíli „tajným agentem“. Cílem je udržet se a zůstat nepoznán!
- Když už musíte pít alkohol, což určitě nedělejte v prvních 4 týdnech přísné fáze!, dejte se raději suché víno (lepší je bílé, ale ani červeným nic nezkazíte), pokud ho budete hojně ředit vodou. Ředění vodou má několik výhod – nebude vám špatně, tolik toho nevypijete a také nesníte. Žaludek se prostě zaplní něčím zdravějším. A hlavně! Nikdy nepijte alkohol nalačno, ale to už ostřílený večírkový matador určitě ví. Jen si dejte pozor, čím si břicho zaplácnete. Lépe poslouží oříšek, mandle, plátek masa, sýra, nebo šunky než jednohubka z rohlíku.