Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. Zkuste si připravit tuhle úžasnou omáčku z pečených paprik, rajčat a kokosového mléka. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k masu nebo zelenině. Já ji využila ke grilovanému kuřecímu prsíčku se sicilskou caponatou. Mrkněte.
Suroviny (cca na 10 porcí)
- 800 g čerstvé červené papriky
- 400 g rajčat
- 10 stroužků česneku
- 1 chilli paprička (volitelně)
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 ml kokosového mléka zn. Aroy-D nebo Real Thai.
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička uzené papriky
- sůl
- pepř
Postup
- Na plech s pečicím papírem nebo do pekáčku vložte celé papriky.
- Do samostatné pečicí nádoby nasypte rajčata (větší kusy překrojte napůl) a jemně je polijte olivovým olejem.
- Přihoďte i 4 neoloupané stroužky česneku a chilli papričku (volitelně).
- Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na maximum.
- Pečte přibližně 40 minut, přesná doba hodně záleží na velikosti paprik a rajčat a také výkonu vaší trouby, dokud paprikám nezčerná slupka.
- Nebojte se opravdu černého spáleného povrchu. Kůži paprik později sloupnete a dužina pod ní bude mít krásně kouřovou chuť, která omáčku dělá tak dobrou.
- Během pečení papriky alespoň jednou obraťte, aby se opekly ze všech stran, a rajčata promíchejte.
- Upečené papriky přendejte do mísy a přikryjte. Zapaří se a jejich opečená kůže půjde lépe sloupnout.
- Upečený česnek vymáčkněte ze slupky. Chilli papričku zbavte stopky a případně i semínek, pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla.
- Zapařené papriky po pár minutách vyndejte z mísy, zbavte je stopky a jádřince. Dužinu oloupejte.
- Rozmixujte dohladka oloupané papriky, upečená rajčata a chilli, vymačkaný upečený česnek, oloupaný čerstvý česnek, olivový olej, vinný ocet, uzenou papriku a kokosové mléko
- Ochuťte solí a pepřem, případně i špetkou chilli vloček.
- Omáčka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Můžete ji podávat teplou i studenou. Hodí se skvěle k upečené zelenině, grilovanému masu, rybám či krevetám.
- Omáčku uchovávejte v chladu, kde vydrží několik dní až týdnů.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.