RAW, VEGAN, VEGETARIAN
Ořechová mléka a mléka ze semen jsou zdravou alternativou mléka živočišného původu. Nejen, že nezatěžují naše tělo při trávení, ale navíc jsou velice lahodná a chutná. Stačí vyzkoušet, chuť lze upravit zajímavými ingrediencemi. Ořechové nebo semínkové mléko lze připravit dopředu a uchovávat v lednici několik dní. Pro své zdraví tím uděláte mnoho dobrého! Jukněte na video i na recept pod ním…
INGREDIENCE
- 1 díl (šálek) syrových mandlí (koupíte např. na www.lifefood.cz ) – nebo porci mandelády podle vaeho plánu (mandle a slunečnice)
- 2 -4 díly (šálky) vody (podle toho, jak chcete mít mléko husté…) – pokud dáte méně vody, budete mít lahodnou smetanu
- 1/2 vanilkového lusku či extraktu z vanilky nebo 1čl mleté voňavé skořice (není nutné, ale krásně to voní)
- Bio agáve či datlový sirup na doslazení (není nutné, když tak pouze od 4. fáze programu)
Mléko si můžete připravit i ve větším množství (v lednici vydrží i 3 dny, ale nejlepší je čerstvě připravené). Znásobte tedy svoji porci přiměřeně. Máte-li např. 6 čl mandelády, vezměte si malý hrníček a porci si 2x zvyšte (tedy 12 čl mandelády). V hrníčku nejlépe odhadnete vhodný poměr vody.
Pro poměry platí 1 díl ořechů nebo semínek + 2 – 4 díly vody (podle toho, jak chcete mít mléko husté. Já si ho připravuji někdy i v poměru 1 díl ořechů + 2 díly vody, protože ho mám raději krémové.)
Stejně tak si můžete připravit smetanu, která je velmi lahodná např. do ranní kávy, máte-li mandeládu zrovna k snídani. Nebo stačí přidat mango nebo jahody a rozmixovat na smetanový koktejl.
POSTUP
- 1 šálek syrových mandlí přes noc namočených (mandle můžete – poté vyloupat, ale nemusíte – já používám mandle i se slupkou) rozmixujte důkladně se 3 – 4 šálky vody ve vysokorychlostním mixéru. Obyčejný mixér, bohužel, nevytěží z ořechů a semínek dostupné živiny koreapills.com. Já používám Nutribullet, pro větší množství mléka používám mixér Omniblend.
- Pokud jste nestihli mandle namočit, nezoufejte. Stačí je pomlít v robotu nebo v mlýnku na kávu na jemnou mouku. Opět používám k namletí Nutribullet.
- Pro zajímavější chuť můžete přidat ½ vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt – není to nutné.
- Pro sladší chuť můžete přidat např. agáve či datlový sirup – to ale až od 4. fáze a opatrně!!! A opět – není to nutné.
- Vše důkladně rozmixujte na jemné bílé mléko. Mixujte dostatečně dlouho, aby se uvolnil veškeré živiny a tuk z ořechů a semínek.
- Mléko můžete a nemusíte scedit přes plátýnko či bavlněnou nebo silonovou ponožku! (Já používám obyčejnou silonovou ponožku, její výhodou je nízká cena, a také lze krásně „podojit“). Přetáhněte silonovou ponožku přes džbánek, přelijte tam mléko a potom ji jakoby „podojte“.
- Mléko přelijte do skleněné nádobky, kde ho můžete uchovat v lednici i několik dní. Pravda však je, e nejlépe chutná čerstvě připravené.
Tipy
- Ovocný koktejl – Do mléka můžete rozmixovat např. maliny, borůvky nebo jahody či mango. Lepší jsou sladší druhy ovoce.
- Čokoládový koktejl – Můžete tam přidat také 1 pol. lžíci nepraženého kakaa a udělat si tak čokoládový koktejl.
- Pudinková struktura – Nebo do něj můžete přidat 2 pl chia semínek (chia semínka zgelovatí a kaše tak bude za chvíli pěkně hustá), 1 čl skořice a 1 jablko – to vše rozmixovat na skvělou „krupičnou kaši“ za studena!
- A co se zbylou drtí? No přece rychlé, zdravé, sladké kuličky! Recept na ně najdete ZDE…
Dobrou chuť s metabolic balance přeje Bára