Napadlo vás někdy, že si můžete připravit mandeládu (mandle a slunečnicová semínka) v jednom jídle dvěmi způsoby? Já se zde s vámi o jeden můj oblíbený způsob přípravy podělím. Je vhodný pro ty z vás, kteří máte k snídani ořechy a semínka společně se zeleninou i ovocem (tedy mandeládu + zeleninu + 1 druh ovoce). A ti z vás, kteří máte mandeládu doporučenou pouze s ovocem, bez zeleninky, můžete využít pouze tu druhou část snídaně. A protože mám opravdu moc ráda dokonalé chutě, tak jsem si v tomto receptu s nimi pěkně pohrála. První část snídaně je salátek s opraženými slunečn. semínky a druhá část snídaně je hruška s vanilkovým krémovým přelivem z mandlí. Recept jsem připravovala k snídani sobě a Šimonovi (synovi) a oba jsme si teda hóóódně blahem zamručeli. A věřím, že stejně tak si ho užijete i vy…
Budete potřebovat …
Doporučuji – připravte si rovnou 2 porce, lépe se s vám tím bude pracovat v mixéru.
Na salátek…
- Slunečnicová semínka (gramáž podle plánu – cca 20-30g)
- 1 porce zeleniny (já zde použila zelené salátové listy a okurku, ale můžete použít jakoukoli vhodnou zeleninu z vašeho seznamu)
- himalájská sůl, kvalitní olivový olej, 1 lžíce jabl. nebo vinného octa
Na zákusek s vanilkovou omáčkou s hruškou
- Vysokorychlostní mixér! Jedině s dobrým mixérem docílíte hladké textury omáčky.
- Mandle – vysoké kvality (gramáž podle plánu – cca 30 – 40g) – ideálně přes noc namočené a oloupané
- 1 sladká hruška nebo jablíčko (nebo jiný vhodný druh ovoce z vašeho plánu)
- 1 čaj. lžička skořice
- 1 špetka himalájské soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
- 1 lžička přírodního sladidla (xylitol, steviol, agáve sirup – pokud jste v přísné fázi, neslaďte)
- voda dle potřeby (od 4. fáze můžete použít např. i vodu z mladého kokosu)
Postup
Nejprve si připravte vanilkovou omáčku>>
Mandle musí být opravdu velmi kvalitní, aby z nich byla luxusní omáčka. Já si raději připlatím, protože rozdíl v chuti je neskutečně velký a nekvalitní mandle vás fakt nenadchnou a nic dobrého z nich ani při velké snaze nepřipravíte. Nakupuji buď přes www.lifefood.cz a nebo luxusní loupané, ale hodně drahé mandle, přes e-shop pro cukráře Almeco.cz. Pokud máte kvalitní zdroj, tak se ho držte zuby nehty…
Oloupané mandle rozmixujte s vanilkovým extraktem, špetkou soli, sirupem a přiměřeně vody, ve vysokorychlostním mixéru (já používám Nutribullet) do konzistence hutného krému (ideální je konzistence trošku jako „šodó“). Vodu přidávejte postupně, abyste mohli regulovat hustotu a konzistenci omáčky.
Pokud si připravíte této omáčky více, můžete ji uchovat v lednici, v uzavřené skleněné nádobě, klidně až týden.
Potom si připravte hrušku>>
Na lžičce kokosového oleje nebo Ghí dejte opékat/dusit hrušku (nebo jiný druh ovoce). Posypte skořicí, zakápněte vanilkovou esencí a opékejte/duste do měkka (cca 2 – 4 minutky). Bude to krásně vonět…
Opražte si sluneč. semínka>>
Mezitím si na pánvi opražte nasucho porci sluneč. semínek. Stačí pár minutek, do rozvonění.
Připravte si rychlý salátek>>
Jako poslední si připravte rychlý salátek ze salátových listů a okurky se zálivkou ze soli, olivového oleje a jabl. octa. Můžete ale použít i jinou, svoji oblíbenou zeleninu, kterou máte na svém seznamu potravin…
Servírujte
- Salát – Jako první servírujte salát posypaný opraženými sluneč. semínky.
- Dezert – Bezprostředně po něm si užijte teplou kořeněnou hrušku přelitou dokonalou mandlovou vanilkovou omáčkou.