Miluji jídlo, kterému se v Itálii říká parmigiana melanzane. Je to lilek zapečený s rajčaty a parmazánem. Je to vlastně takový ideální recept, který odpovídá principům programu Metabolic Balance. A navíc je neskutečně dobrý. V Itálii tohle jídlo zapékají většinou v misce. Já jsem dnes udělala změnu, lilek jsem nakrájela na kolečka a ozdobila rajčatovou passatou, parmazán vyměnila za nadrobenou ovčí fetu, která figuruje v jídelních plánech často, a navrch přidala kolečko rajčete. Okořenila jsem to sušenou bazalkou (skvělé by bylo i oregáno), dochutila himalájskou solí a zakápla olivovým olejem extra virgin. Nakonec jsem tyhle pidipizzy posypala ještě lahůdkovým droždím. S domácím kváskovým žitným chlebem to byla velká mňamka. Tak doporučuji vyzkoušet.
Budete potřebovat na 1 porci
(Použijte gramáž potravin uvedenou ve vašem jídelním plánu)
- Bílkovina: 1 porce ovčí fety (cca 100g) – můžete zvolit i mozzarellu nebo jiný sýr z vašeho plánu
- Zelenina: 2 – 3 kolečka lilku (cca 100g), rajčatová passata (2 pol. lžíce), 2 – 3 kolečka rajčete (celkem zeleniny cca 150g)
- Tuky: Ghí a olivový olej extra virgin
- Koření: sůl, pepř, česnek, sušené oregano nebo bazalka, lístky čerstvé bazalky (na ozdobu)
- Navíc: Lahůdkové droždí
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Lilek nakrájejte na kolečka, cca 1 – 1,5 cm silná.
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo Ghí, lilky osolte a zhruba 3-4 minuty restujte z obou stran (nemusí být hotové, dodělají se v troubě).
- Do rajčatové passaty vmíchejte utřený stroužek česneku.
- Orestované lilky přendejte na plech vyložený papírem na pečení.
- Potřete lilky česnekovou passatou, přidejte nastrouhaný nebo rozdrobený Feta ovčí sýr /nebo plátky mozzarelly a nakonce kolečko rajčete.
- Poté dochuťte sušenými bylinkami (oregano nebo bazalka) podle chuti.
- Pečte v troubě cca 10 – 15 minut.
- Hotové lilky můžete ještě osolit (pozor na slané sýry!), opepřit, posypte lahůdkovým droždím, které dodá jídlu „parmazánovou chuť“ a čerstvou bazalkou, zakápněte ještě olivovým olejem a můžete podávat.
Tip
Nejlépe tohle jídlo chutná teplé. ale dají se jíst i studené. Můžete použít i jiný vhodný sýr z vašeho seznamu potravin, včetně pravého parmazánu.
“Videovaření” této večeře najdete uložené na Instagramu ve Stories.
Dobrou chuť s Metabolic Balance