Miluji italskou kuchyni, ty její báječné chutě. Lilek a mozarella jsou dvě ideální suroviny na zapékání, které se snoubí v dokonalém chuťovém souladu. Přemýšlela jsem, jak pojmenovat tohle výborné jídlo, kde hlavní roli hraje právě lilek a mozarella. Když do toho kousnete, je to chuťově podobné pizze, akorát bez těsta. V receptu jsem použila trochu kokosové mouky, která se chová trochu jako „strouhanka“ a dodá jídlu chuť těsta, které tam ale není. Možná by to fungovalo pěkně i s nadrceným žitným knäckbrotem namísto běžné strouhanky, která se vyskytuje v původním receptu. Každopádně – báječně to chutná i bez kokosové mouky.
Budete potřebovat na 2 porce
- 1 lilek (cca 300g), rozkrojte podélně napůl (nebo 2 malé)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička italské směsi koření (nebo sušené oregano, sušená bazalka)
- sůl a pepř na dochucení
- 10 cherry rajčat, nakrájených na polovinu
- 200g mozzarelly, nakrájené malé kostky
- 2 polévkové lžíce kokosové mouky (nebo 1- 2 nadrcené žitné knäckbroty na „strouhanku“
- 2 lžíce lahůdkového droždí (v udržovací fázi je možné použít nastrouhaný parmazán)
- Nasekaná čerstvá bazalka na ozdobu (není nutné)
Postup
- Nejprve s připravíme lilek, který rozřízneme na dvě poloviny. Do dužiny uděláme dva svislé a několik vodorovných zářezů (takovou „mřížku“).
- Předehřejeme troubu na cca 200°C.
- Plech vyložíme pečícím papírem.
- V malé misce smícháme 2 lžíce olivového oleje, česnek, italské bylinky, sůl a pepř podle chuti (soli použijte dostatek, lilek ji hodně vsákne a často je potom třeba jídlo dosolit. Směsí potřeme celou dužinunou stranu půlek lilku.
- Dáme péct do trouby na cca 15- 20 minut, dokud není dužina měkká.
- Vyjmeme lilky z trouby a necháme chvilku odpočinout.
- Ve střední misce smícháme rozpůlená cherry rajčata, kostky mozzarelly, kokosovou mouku (nebo „strouhanku“ z žitného knäckbrotu), 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky italského koření, sůl a pepř podle chuti.
- Jakmile jsou lilky upečené, vyhloubíme v dužině malý důlek, který vyplníme a bohatě navrstvíme rovnoměrně směsí mozzarelly, rajčat atd.
- Na závěr posypeme lilky lahůdkovým droždím, které pro jeho „sýrovou chuť“ využíváme namísto parmazánu a dáme zpět do trouby zapéct. Zapékáme dozlatova.
- Podáváme ozdobené lístky čerstvé bazalky. Když nemáme čerstvou, můžeme použít i sušenou.
Tip
Kombinace lilku, sýru a rajčat lze připravit na mnoho způsobů, třeba jako tyhle Lilkové minipizzy, které chutnají také báječně.
A pokud už nepotřebujete hubnout, tak v udržovací fázi můžete nahradit lahůdkové droždí pravým, strouhaným parmazánem, který dodá celému jídlu tu pravou, italskou chuť!
Dobrou chuť s recepty Perfect Balance
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.