Geniální příloha! Tradiční arabský salát s nezaměnitelnou chutí jsem si dovolila upravit podle principů metabolic balance. V různých zemích se tento salát připravuje různě. V Indii převažuje v salátu kuskus, v arabské kuchyni převažují zase zelené bylinky apod. Ten správný arabský tabbouleh není bulgur nebo kuskus ochucený bylinkami, ale jsou to bylinky doplněné troškou bulguru. A protože v metabolic balance nemáme v jídelních plánech kuskus ani bulgur, vymyslela jsem si variantu bez obilovin. Nahradí je spařený, nadrobno rozsekaný květák. A je to tak vhodná příloha k jakékoli bílkovině z vašeho plánu. Určitě si ho připravte – je vynikající.
Budete potřebovat
Cca 4 porce – na 1 porci se držte doporučení gramáže dle vašeho osobního plánu!
- 3 šálky jemně nasekané na drobno haldkolisté petržele
- 1/2 šálku jemně nasekané máty
- 4 nebo 5 jemně nasekané jarní cibulky (s zelených částí) – může být i červená cibule nebo šalotka!
- 4 rajčata střední nakrájené na drobné kostičky
- 100 g nadrobno rozdrobeného květáku (místo bulguru!) nebo hrst konopných semínek
- 1/2 šálku citronové šťávy
- 4 pl olivového oleje
- Sůl a pepř
- 1/2 čaj. lžičky římského kmínu
Postup
- Extrémně jednoduchý!
- Nakrájejte hodně nadrobno hladkolistou petrželku, která je základem salátu.
- Nasekejte na jemno mátu.
- Nakrájejte na malé kostičky cibulku a rajčata.
- Květák rozsekejte v robotu s „S“ noži na drobné kousíčky, měly by vypadat jako drobná rýže, bulgur nebo kuskus. Spařte ho horkou vodou – získá díky tomu jemnou chuť.
- Smíchejte všechny suroviny v míse dohromady, přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu, římský kmín a kvalitní, za studena lisovaný olivový olej – a vše znovu promíchejte. Chuť a koření v případě potřeby upravte. Taboulleh by měl mít slano-kyselou chuť.
- Hodí se jako příloha k masu, luštěninám, sýru, prostě všemu! Je to skvělý salát!
Dobrou chuť s metabolic balance !