Máte-li v seznamu potravin kravské sýry, tak je tento receptík vhodný od 3. a 4. fáze, třeba jako snídaně! Máme na zahradě neuvěřitelné množství broskví… Dostala jsem chuť na takový ten za studena dělaný piškotovo-smetanovo-ovocný dort, co se dělá do formy. Naklade se vrstva piškotů, vrstva ovoce, vrstva zakysané smetany a znovu. Nojo, ale jak to udělat, aby to vyhovělo aspoň trošku principům Metabolic Balance®??? Nakonec jsem na to přišla – místo piškotů jsem prostě a jednoduše použila žitný knäckbrot. Jako bílkovina posloužila zakysaná smetana (můžete klidně zvolit ricottu našlehanou s troškou vody) a jako sacharidy jsem použila broskve od maminky ze zahrady. A víte co? Bylo to skutečně uspokojující – a to i bez cukru! Broskve byly sladké a tak to vše dostatečně osladily. Pro návštěvy můžete klidně přidat třeba nějaké zdravější sladidlo (med, javorový sirup, xylitol apod.). A doporučuji, připravte si rovnou 2 – 4 porce.
Budete potřebovat na 2 porce
- cca 180g zakysané smetany (v přísnější fázi můžete klidně použít tučnější jogurt v doporučené gramáži – fajn je řecký)
- 200g broskví (nebo jiného ovoce z vašeho seznamu potravin)
- 4 plátky knäckbrotu (firma Racio – ty jsou měkké a tvárné)
- šálek espressa
- med, agáve sirup, javorový sirup, xylitol nebo jiné přírodní sladidlo (pro návštěvy)
- + co dalšího za koření vás napadne 🙂
Postup
- Připravte si misku nebo formu na dort.
- Nejprve si rozdrobte plátky knäckbrotu na takové menší kousky, nakrájejte broskve nebo jiné ovoce, popř. rozmíchejte smetanu, ricottu či jogurt s troškou medu či jiného sladidla.
- Poklaďte je na dno nádoby a pokapejte espressem.
- Další vrstva: broskve nakrájené na kousky.
- Další vrstva: zakysaná smetana nebo ricotta nebo jogurt řeckého typu.
- Další vrstva: knäckbrot – opět pokapejte espressem, aby pěkně zvlhnul.
- Další vrstva: broskve nakrájené na kousky.
- Poslední vrstva: zakysaná smetana nebo ricotta nebo jogurt řeckého typu.
- Na vrchu můžete ozdobit plátky ovoce.
- No a dejte vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu, ideálně déle.
Knäckbrot zde splnil perfektně funkci piškotů! Zákusek chutnal i mému synovi. Pořád mě fascinuje, že když si jednou zvyknete na stravu bez přidaných cukrů, tedy stravu sugerfree, zjistíte, jak moc sladké je vlastně samotné ovoce – a není třeba přislazovat :)! Tohle prostě na metabolicky vstřícné stravě miluju!
Tip
Pokud chcete mít tuhle dobrotu sladší, použijte buď sladší druhy ovoce (mango asi vítězí), nebo vmíchejte do smetany trošku medu, javorového sirupu nebo jiného přírodního sladidla.
Uspokojte své chutě a mlsejte zdravě! Jde to!