Mohu v programu Metabolic balance® jíst nudle z konjacu? Říká se tomu Perfect Pasta! Píší, že je plná vlákniny, obsahuje nula kalorií a je tedy vhodná k hubnutí. Tak jak s tím naložit?
V přísné fázi programu Metabolic balance® konjac určitě nepoužíváme. Pokud by byly vhodné pro Metabolic balance®, asi byste je našli ve vašem jídelním plánu. Pokud na nich budete trvat, tak je lze zařadit nejdříve od 4. fáze, ale stejně doporučuji jen občas, pro zpestření.
Mě samotné nikdy nudle z konjacu nechutnaly. Navíc, po otevření sáčku se z nich vždy linula taková nepěkná, pro mě velmi nedůvěryhodná vůně. To ale není samozřejmě ten hl. důvod, proč tyto „těstoviny“ nepoužívat v přísné fázi. Hlavní důvod, proč je v programu Metabolic balance® nedoporučujeme používat není ani tak jejich složení a obsah, jako spíše to, že se snažíme nejen změnit jídlo jako takové, ale i způsob a přistup k výběru jídla – vrátit se k přirozeným, průmyslově nezpracovanýcn potravinám.
Vše, co má podezřele dlouhou trvanlivost a je úhledně zabaleno v neprodyšném pytlíku, muselo projít „nějakým“ způsobem zpracování, kdy tomu něco bylo odebráno, a něco tam muselo být přidáno a cílem bylo dodat světu snadno a bezpracně připravitelné dietní jídlo. V tomto případě se jedná o zeleninovou přílohu z kořene konjaku.
Past je v tom slově „snadno“ a „bezpracně“!
To je to, co nás přivedlo do stavu, ve kterém se nacházíme. S cílem si vše zjednodušit, jsme se začali stravovat primárně z průmyslově zpracovaných potravin s chemickými aditivy. Hlavně, že je to rychle a bezpracně připravené… Právě ty mohou z velké části za narušené hormonální reakce našeho těla. Nikdo pořádně neví, co všechna ta chemie v těle páchá. Ale dnes je již jasné, že to dobře není, že bychom se měli s maximální snahou vyhýbat tzv. „mauzoleu potravin“ – a to i když se jeví jako „zdravé“.
Pro mě těstoviny z konjacu představují „mrtvé“ jídlo. Možná jsem „drsná“, ale pokud chci zeleninové špagety, tak si je raději naškrábu čerstvé z cukety nebo mrkve či z červené řepy, nebo ze všeho dohromady. Ty se dají jíst buď syrové, nebo když je jen krátce spaříte či povaříte, tak chutnají skvěle i jako „příloha“. No jasně, že to itaská pasta není, ale mají své kouzlo, určitě je vyzkoušejte.
Takže – úprava hmotnosti, zlepšení metabolizmu a podpora zdraví není jen o „dietních“ či nízkokalorických potravinách. Jsem přesvědčena, že je to v první řadě o PŘIROZENÝCH, ČERSTVÝCH, NEZPRACOVANÝCH potravinách, které mají co nejblíže svému původnímu zdroji. Tam máme potom jistotu, že taková potravina neobsahuje žádná chemická aditiva, o kterých nikdo ani netuší, co z dlouhodobého pohledu v těle dělají!
Pokud ovšem chcete občas tyto zeleninové těstoviny z konjaku vyzkoušet – zkuste je… Nejdříve od 4. fáze a určitě na nich nedoporučuji postavit svůj jídelníček, spíše je zvolte jen jako občasnou alternativu.
Mě ale opravdu vůbec nechutnali… Tohle mi chutná mnohem více!