V programu Metabolic Balance se doporučuje pít káva vždy v hodině určené k jídlu, tedy ne v přestávkách mezi jídly. A navíc bychom ji měli pít bez mléka, bez cukru a bez umělých sladidel. K tomu se váže i časté postesknut a zároveň dotaz mnoha klientů, kteří s programem Metabolic Balance začínají:“ Jsme zvyklá pít kávu s mlékem, bez mléka i nechutná! To nedokážu! Proč se nesmí pít káva s mlékem? A jsou nějaké alternativy a kompromisy, jak si užít kávu s mlékem?“
Když s programem Metabolic Balance začínáte, v 1. a 2. fázi, minimálně v prvních 14 – 30 dnech, se určitě snažte pít kávu kvalitní, bez mléka, bez cukru a bez umělých sladidel. Je to důležité nejen pro podporu zdravého trávení (mnohým lidem, aniž by to tušili, nedělá mléko v kávě pro trávení dobře) a zároveň se tím vyhneme míchání bílkovin v jednom jídle. V počátku změny stravy je fajn dát tělu nějaký prostor a čas na změnu různých ne zcela pro něj vstřícných návyků. Jedná se minimálně o 14 – 30 dnů.
Později je možné využít některé tipy, jak si mléko do kávy dopřát. Pojďme se na ně podívat…
Možnosti, kdy a jak přidat mléko do kávy
- Máte-li k snídani mléko, vločky a ovoce – můžete použít trochu toho mléka do kávy. (V případě kravského mléko, přidáte do kávy kravské mléko, v případě kozího mléka, přidáte do kávy kozí mléko, v případě ovčího mléka přidáte do kávy ovčí mléko, v případě sojového mléka přidáte do kávy sojové mléko). Tuto alternativu můžete použít již po prvních 14 dnech.
- Máte-li k snídani mandeládu (směs mandlí a slunečnicových semínek) – můžete do kávy použít mandlové mléko nebo mandlovou smetanu. Doporučuji doma vyrobené mléko. Kupované produkty totiž obsahují nevhodná aditiva a často i cukry, proto preferuji doma vyrobené mandlové mléko). Tuto alternativu můžete použít rovněž již po prvních 14 dnech.
- Máte-li k jídlu sýr – můžete do kávy použít trochu mléka, které odpovídá druhu sýru. (V případě sýru z kravského mléko, přidáte do kávy trošku kravské mléko; v případě sýru z kozího mléka, přidáte do kávy kozí mléko; v případě sýru z ovčího mléka, přidáte do kávy ovčí mléko). Tuto alternativu můžete použít až od 4. udržovací fáze.
- Máte-li k jídlu tofu nebo tempeh – můžete do kávy použít trochu sojového mléka. Tuto alternativu můžete použít až od 4. udržovací fáze.
Použití kokosového mléka
Kokosové mléko patří z pohledu Metabolic Balance do tuků, proto ho můžeme použít do kávy téměř u každého jídla, aniž bychom míchaly vícero druhů bílkovin. Pokud použijeme kokosové mléko do kávy, vynecháme u jídla další tuky. Zbytečně bychom tím navyšovali kalorickou hodnotu jídla.
Takže buď použijeme kokosové mléko do kávy a nebo polévkovou lžíci kvalitního, za studena lisovaného tuku do jídla. Je třeba tedy zvolit, co je pro tělo větším přínosem – z pohledu Metabolic Balance je to jednoznačně kvalitní, za studena lisovaný olej s vysokým obsahem Omega 3. Tuto alternativu můžete použít podle průběhu programu, po domluvě se svým poradcem, nejdříve od 3. rozšířené fáze, optimálně až od 4. udržovací fáze.