Pokud máte rádi snídaně “na sladko”, nemusíte se obávat toho, že byste se jich v rámci hubnutí museli nutně vzdát. I chuťově sladká jídla nemusí totiž obsahovat žádný přidaný cukr, ale přitom chutnají krásně sladce. Tyhle jogurtové vafle mají vysoký obsah bílkovin v podobě dostatečné porce plnotučného bílého jogurtu a pro ještě vyšší sytivost jsou zakápnuté polévkovou lžící za studena lisovaného lněného oleje (výborný je také olej z vlašských ořechů). Chcete vědět jak na ně?
Budete potřebovat
(Jedna porce vychází cca na 2-3 vafle. Většinou připravuji porce dvě, stačí tedy gramáž zdvojnásobit.)
- 200g bílého plnotučeného jogurtu (cca 3,8% tuku) – já preferuji ovčí, ale můžete použít kozí, kravský, sojový
- 30-40g ovesných vloček rozemletých na mouku (nebo si můžete koupit již hotovou ovesnou mouku)
- 1 středně velké jablíčko
- 2 – 3 vrchovaté lžíce jablečného pyré bez cukru (podle počtu vaflí)
- skořice, vanilkový lusk nebo esence
- a ještě ten vaflovač
Postup
- Jablíčko nakrájíme na kostičky a podusíme podlité troškou vody se skořicí do měkka.
- Jogurt rozdělíme na 2 poloviny!!! Prvních 100g jogurtu smícháme s vanilkou, aby hezky voněl (ten to použijeme na ozdobení vaflí). Druhých 100g jogurtu promícháme s ovesnou moukou a lžičkou skořice na skořicové těstíčko. (Pozn. Těsto nechte minimálně 15 minut odstát v lednici, čím déle tím lépe – vafle/lívance pak mnohem lépe drží tvar a netrhají se).
- Ve vaflovači pečeme postupně jednotlivé vafle. (Na 1 vafli dávám 1 vrchovatou polévkovou lžíci těsta.)
- Pečeme ve vaflovači dostatečně dlouhou dobu, minimálně 3 minuty (doba pečení závisí na typu vaflovače, každý přítroj může péci jinak dlouhou dobu, můj vaflovač hlásí, když jsou vafle upečené dozaltova – když vaflovač otevřete příliš brzy, budou se vafle trhat!)
- Na hotové vafle vrstvíme polévkovou lžíci jogurtu, lžíci jablečného pyré a polovinu podušených jablíček .
- Celé jídlo můžeme ještě zakápnout lžící za studena lisovaného lněného oleje (já kupuji už pouze značku Bewit, protože je prostě nejchutnější a nejkvalitnější).
Tento recept je možné použít při stravování podle principů Metabolic Balance® jak ve fázi bez tuků, tak ve fázi s tuky. Pokud potřebujete jídlo dosladit, např. pro návštěvu, pro děti apod., pak stačí vafle zakápnout třeba lžičkou medu. Pokud nemáte doma vaflovač, můžete vyzkoušet z těsta připravit mini lívance opečené na pánvi na Ghí a nebo je udělat na pečícím papíru v troubě. Obě varianty jsem zkoušela, ale takhle pěkně, jako z vaflovače se mi nikdy nepovedly. Na chuť byly super, ale na fotku ne.
Tip
Dříve se mi lívance/ vafle trhaly. Je to zkušenost i mnoha mých klientů. Od té doby, co jsem náhodou nechala těsto přes noc v lednici (stačí i 15 minut), protože jsem zrovna měla na práci něco jiného, tak vafle krásně drží pohromadě. Pokud nemáte vaflovač a budete připravovat mini lívance, tak se na pánvi také lépe opékají, když necháte těsto odpočinout. Takže doporučuji, nechte těsto minimálně 15 minut odstát v lednici – vafle/lívance pak mnohem lépe drží tvar a netrhají se.
Mrkněte na záznam z živého vysílání Vaříme živě s Bárou – Jak na jogurtové vafle krok za krokem…
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.