Nedávno jsem četla příspěvky na facebooku s dotazy, proč při metabolicky vybalancované stravě nedochází u některých lidí ke snížení cholesterolu nebo glukózy. Proč se nelepší jejich zdravotní stav? Jak je to možné? Jak je možné, že když se člověk zdravě stravuje, nejde dolů zvýšený cholesterol, nebo zvýšená glukóza? Když je program „ušitý na míru“ na základě vstupních laboratorních hodnot, jak se pak mohou hodnoty u některých klientů nezlepšit, nebo dokonce zhoršit? Můj pohled, moji osobní zkušenost a názor sdílím v článku níže….
Toto téma je velmi zajímavé, sama jsem mu věnovala celkem dlouhou dobu, kdy jsem hledala různé možné souvislosti, informace, články, studie… Na začátek musím říci, že u většiny klientů prokazatelně DOCHÁZÍ ke zlepšení původních zdravotních obtíží, jako je např. zlepšení dyslipidémie, k poklesu hypertenze, zmírnění chronických zánětlivých obtíží včetně symptomů alergií, snížení glukózy apod.
Nicméně, občas se objeví lidé, u kterých k očekávanému zlepšení nedojde. Proč je tomu tak, by mohl možná osvětlit následující text… Nejvíce souzním z poznatky, které jsem objevila v krásné knize od Marca Davida, Pomalá dieta – a vřele doporučuji všem svým klientům si tuto knihu přečíst, protože je úžasným doplněním k jídelním plánům metabolic balance®. Článek je inspirován právě texty této knihy…
V první řadě je potřeba si uvědomit, co je to z hlubšího a širšího pohledu vlastně metabolizmus. Metabolizmus totiž neprobíhá pouze v našem těle. Rovnocenně a ve stejný čas probíhá v našem těle, v naší mysli, v našich emocích a v našem duchu. Výzkum ve vědě o propojení mysli a těla jednoznačně prokázal souvislost mezi tím, co myslíme a co cítíme, a mezi chemií v našem těle. Metabolizujeme své sny, své strachy a své představy, své vzestupy i pády, svá žárlení i radosti, krásu okolo nás, zrady, které jsme utrpěli, své štěstí a neštěstí, to vše navrch k jogurtu, kuřeti či sushi, které jsme měli k jídlu. (Není divu, že musíme užívat tolik prostředků k trávení, že?)?
„Metabolizmus je souhrnem všech chemických reakcí v těle, společně se souhrnem všech našich myšlenek, pocitů, přesvědčení a zkušeností.“
Marc David
Tato definice se mi moc líbí, protože je v souladu s ájurvédou i tradiční čínskou medicínou, které již po tisíciletí uznávají neoddělitelnost mysli, těla a vesmíru a dává nám tak hlubší vysvětlení … Zkušenosti ukazují, že ani ten nejvymazlenější a nejlépe nastavený jídelní plán nestačí k očekávanému pokroku, pokud žijeme příliš rychle, pokud je v našem životě přítomen dlouhodobý chronický stres (pozor! jedná se o i stres na podvědomé úrovni!), pokud prožíváme negativní myšlenky, pocity a emoce, pokud nám chybí v životě vnitřní klid a relaxovaný způsob bytí.
Je velmi pravděpodobné, že jsme každý mnohokrát v životě zažili chvíle, kdy se náš metabolizmus proměnil díky něčemu jinému, než jsou strava, léky či cvičení.
Marc David, autor Pomalé diety, říká, že dietní guruové jsou šťastní, když naše strava obsahuje dostatek živin, ale bohužel si neuvědomují, že naší stravě obecně chybí několik dalších zásadních živin, které jsou tu s námi od nepaměti, a přesto jsou přehlíženy:
- vitamín L – láska
- vitamín Š – štěstí
- a vitamín D – duše
Souvislost mezi stresem a metabolizmem
Můžete jíst ten nejzdravější pokrm v celé sluneční soustavě, ale pokud jej budete jíst ve stavu úzkosti a stresu, vaše schopnost trávení a vstřebávání živin bude dramaticky snížená – vaše rozpoložení tedy ovlivňuje váš pokrm. Jednoduše řečeno – ta část mozku, která zapíná stres, vypíná trávení. A naopak, táž část mozku, která zapíná stav relaxace, zapíná zdravou sílu k trávení, zdravý metabolizmus.
„Jíst zdravě je tedy jen polovina příběhu o správné výživě – být v ideálním stavu pro trávení a vstřebávání potravy je tou druhou, neméně důležitou polovinou.“
Marc David
Biochemická zátěž stresu
Podívejte se níže na tabulku s fakty, která vás mohou inspirovat v tom, abyste se zaměřili na stav relaxace a začali si užívat radostí pomalého, klidného a civilizovaného jedení a bytí. Ta tabulka je vskutku výmluvná…
Stresová reakce způsobuje: |
|
Zajímavé, že? Začínáte již teď rozumět metabolickému významu RELAXACE?
Pamatujte si, že klíčovým hormonem je kortizol, který je ve velkém množství vyplavován právě během akutního či chronického stresu. Mnoho lidí si stěžuje, že ačkoli dodržují skvěle nastavenou dietu, a více cvičí, tak stejně se jim nedaří zhubnout nebo zlepšit svůj zdravotní stav. Vězte tedy, že častým důvodem je prostě STRES!
Pokud jste tedy člověk, který zdánlivě dělá vše správně pro to, aby zhubl a zlepšil svůj zdravotní stav, ale je zaseknutý na jednom místě, zeptejte se sami sebe, nakolik ve svém životě zažíváte stres. Zda žijete uspěchaný život? Zda jíte rychlostí světla? Zda vaše práce vyžaduje, abyste žili ve stavu „útok či útěk“? A pokud si odpovíte ANO? Pak vás ani sebelepší jídelníček a běhání na pásu v posilovně nedokáže dostat tam, kde byste chtěli být.
A vaším úkolem je tedy něco neskutečně obtížného – musíte se „zklidnit“, musíte „zpomalit“, musíte přestat vytvářet tolik kortizolu, musíte se naučit žít ve stavu vědomé relaxace.
„Zhluboka dýchejte, a snažte se být trochu klidnější, zpomalte vědomě svůj běh životem… Jezte vždy ve stavu klidu a dýchejte naplno a budete prožívat větší zdraví…“
Marc David
Stres a inzulin
Jak je uvedeno v tabulce výše, tak chronický stres může také zvyšovat tvorbu inzulínu, dalšího hormonu výrazně spojovaného s nadváhou a zdravotními neduhy. Chornický stres a tvorba inzulínu, která ho doprovází, jsou velmi problematické v případě stavu inzulínové rezistence, během níž zůstává hladina krevního cukru zvýšená navzdory větší sekreci inzulinu, a to i přes perfektně nastavený jídelní plán. Stres ovlivňuje biochemické reakce těla úplně stejně, jako kdybyste snědli nezdravé jídlo!
Zvýšený inzulín vede tedy k následným změnám:
- Zvýšený cholesterol
- Zvýšené tryglyceridy
- Tvorba adrenalinu
- Tvorba kortizolu
- Ukládání tuku namísto jeho spalování
- Hemostáza
Připomeňme si
- Když je aktivována stresová reakce, vypíná se trávení, a je narušována látková výměna. Když je aktivována klidová reakce, trávení je v plné síle a metabolizmus tak může lépe fungovat.
- Chronický mírně zvýšený stres snižuje působením kortizolu a inzulinu naši schopnost spalovat tuky a podporovat zdraví. Výsledkem může být tedy nejen zpomalené hubnutí nebo přibírání na váze, ale i minimální nebo žádné zlepšení zdravotních obtíží.
- Starosti a úzkost vytvářejí stresovou reakci. Výsledkem může být opět zpomalené hubnutí, přibírání na váze, a minimální nebo žádné zlepšení zdravotních obtíží.
- Stav akutního či chronického stresu vytváří rovněž podmínky pro řídnutí kostí. Stav klidu podporuje zdravé kosti.
- Vědomé dýchání odstraňuje stresovou reakci a podporuje plnou trávicí sílu a látkovou výměnu.
- Kyslík je základní a nezbytnou metabolickou živinou pro naše tělo. Čím více zhluboka dýcháme, tím lépe trávíme, vstřebáváme a spalujeme kalorie a tuky, a tím více také podporujeme své zdraví.
- Dříve, než se zaměříte na to, co jíst, je třeba se naučit také, jak jíst!
„Metabolizmus není věc, ale je to cesta. Je to neustále se pohybující a nesutále se měnící oceán chemických látek, jehož hloubky jsou nedozírné…“
Marc David – Pomalá dieta
- V článku jsou použity výňatky a citáty z knihy Pomalá dieta od Marca Davida.
- V České republice je prvním certifikovaným koučem psychologie výživy překladatelka této knihy, Mgr. Michaela Pavlíková. Více informací na www.cestaskrz.cz.