Vyzkoušejte tuto lahůdku s chia semínky, která jsou významným zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a především vlákniny. Obsahují řadu antioxidantů a minerálních látek – vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor. Charakteristická vlastnost pro tyto semena je výborná schopnost na sebe vázat vodu. Já jimi často nahradím oblíbenou mandeládu nebo semínkovou směs.
Ingredience
- porce jahod (cca 150g)
- porce chia semen (cca 3 PL)
- pro doslazení troška agáve sirupu (pouze od 3. fáze)
Postup
Vše rozmixujte dohladka a a ozdobte pokrájenými jahodami.
Užijte si s metabolic balance
Zajímavosti
Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.
Chia semínka mají
- více omega-3 než losos
- více antioxidantů než čerstvé borůvky
- více vlákniny než ovesné vločky
- více vápníku než mléko
- více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka
Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha dalších vitamínů a minerálů.
Chia semínka dodávají energii.
Chia vám poskytnou dávku energie, která Vás bude doprovázet několik hodin, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den.
Chia semínka zabraňují přejídání.
Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu.
Chia semínka jsou lehce stravitelná.
Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci).
Chia semínka se snadno připravují i skladují.
Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.
Historie
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli Chia semínka smíchaná s vodou.
Použití Chia semínek
Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.
Text čerpán z www.vitalvibe.cz, kde můžete chia semínka i zakoupit.