Ha! Protože v mnoha plánech je doporučena jako jedna z variant k snídani právě mandeláda, a klienti nevědí, co z ní lze za dobroty připravit, vyzkozšejte třeba tento jemný pudink. A tohle je skvělá skořicovo-vanilková  dobrota z mandelády a jablka. Granola z žitných vloček a mandlí tomu dodá zajímavou chuť a uspokojí i ty náročné závisláky… Tento recept lze připravit čistě z mandelády, nebo z doma vyrobeného mandlového mléka. Kupované nedoporučuji, protože výživově neopdovídá čisté mandeládě. Můžete si ho připravit dopředu a nechat v lednici i na příští den. Žitná granola ho krásně doplní…

Ingredience na pudink

  • 1 porce mandelády (cca 30g mandlí + 20g slunečnicových semínek) nebo 200 ml mandlového mléka
  • 1 sladké jablíčko
  • 2 – 3 lžíce chia semínek, nebo 1 lžíce psyllia (v prvních 14 dnech vynechte)
  • 1 čaj lžička skořice
  • vanilková esence nebo 1/2 vanilkového lusku
  • Pozor! Pokud budete pracovat s mandlovým mlékem, budete muset použít více chia semínek a psyllia, aby pudink zhoustnul.

Ingredience na mandeládovo-žitnou granolu

  • porce žitných vloček (cca 30g)
  • 1 – 2 pol. lžíce mandlových lupínků na ozdobu (já nesehnala lupínky, tak jsem rozsekala celé mandle na drť a přidala je do granoly). Pokud přidáte do granoly mandle, můžete ji v přísné fázi použít pouze zase v kombinaci s mandeládou (pravidlo: v přísné fázi nmícháme mezi sebou různé skupiny bílkovin)
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • 1 čal. lžička skořice

K oslazení od 4. fáze 1 čl medu, nebo kokosového cukru, agáve sirupu, datlového sirupu apod.)

V přísné fázi nesladit! Vůně kokosového oleje musí postačit!

Postup 

Připravte si granolu smícháním všech ingrediencí. Pečte na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180C do zezlátnutí. Občas prohrábněte. Trvá to cca 15 – 20 minut. Další tipy na granolu z žitných vloček najdete ZDE>>

Připravte si jablečný „puding“, ideálně večer, předem.

Aspoň 2 hodiny namočenou mandeládu rozmixujte s jablíčkem, skořicí a vanilkou na jemnou kaši. Sladkost jakblka určuje sladkost pudinku. Vybírejte tedy sladká jablka.

Přidejte 1 pol. lžíci psyllia nebo 2 – 3 pl. lžíce chia semínek, dobře promíchejte a dejte chladit do lednice min. na 2 hoďky, nebo přes noc.

Servírujte posypané mandlovo – žitnou granolou.

Pokud použijete doma vyrobené mandlové mléko, budete muset přiměřeně přidat i chia semínka nebo psyllium – aby vám pudink zhoustnul. Doporučuji také dát i více mandlí do granoly.

Tip

Ve 4. fázi můžete do granoly přidat opravdu ledacos, skvělé jsou sušené meruňky nebo švestky, brusinky, mango a další ovoce. Granola tak získá více na sladké chuti, ale přitom bude pocházet pouze z přirozeně  sušeného ovoce. Místo sušeného ovoce můžee přidat také lžíci medu, nebo jiného přirozeného sladidla. Pozor! Všeho s mírou!

Také můžete místo jablka použít třeba mango, nebo jiné druhy ovoce. mango však umí vykouzlit krásnou krémovou strukturu…!

Dobrou chuť s recepty Metabolic balance®!

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance

Jablečný skořicový pudink s žitnou granolou podle Metabolic balance