Tohle je zajímavý dezert, snídaně a nebo i hlavní „sladké“ jídlo. Určitě by šel ještě vylepšit, to už nechám na vás, ale já zkoušela tu nejjednodušší variantu. Je vhodný pro metabolic balance® od 3. fáze (kdy už můžete používat tuky), je vhodný pro diabetiky, protože má nízkou glykemickou zátěž, je vhodný pro celiaky, protože neobsahuje žádný lepek – je vhodný prostě pro každého, kdo chce jíst „sladké koláče“, hubnout a podporovat zdravý metabolizmus.
Budete potřebovat na 2-3 porce
- 4 velké vejce, pokojové teploty (bílkovina)
- 3 velké nebo 4 malá sladká jablka, oloupaná a nakrájená tenké plátky
- Šálek kokosového mléka (cca 1,5 dcl) – používáme jako zástupce tuku
- 3 čaj. lžičky lžíce xylitolu (nízkoglykemické přírodní sladidlo*)
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička vanilkové esence
- V tomto receptu chybí zelenina, dokážu si představit, že do „vaječné směsi“ přidám porci oloupané rozmixované cukety, nebo mrkve, nebo dýně…
Postup
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (loupání není nutné, ale z oloupaných jablek je koláč jemnější).
- Vymažte pečící nádobu kokosovým olejem (já používám menší plastovou), a poklaďte v několika vrstvách nakrájené plátky jablek.
- V misce rozmíchejte vejce, kokosové mléko, skořici a vanilku, jako když chystáte těsto na omeletu.
- Zalijte vaječnou směsí jablka a pečte do zlatova v troubě cca 30 minut při 220C°, než koláč získá pevnější tvar.
- Špejlí zjistíte, zda je koláč hotový. Nečekejte, že budete mít úplně „pevný“ korpus, koláč je velmi jemný, a může se rozpadat. Takže při manipulaci buďte opatrní a něžní.
- Můžete ho také ozdobit strouhanou, vysokoprocentní čokoládou.
*Xylitol – co to je?
Xylitol patří mezi cukry, přesněji mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván dřevný nebo březový cukr (jeho název pochází z řeckého slova xylo). V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích. Dříve se získával ze dřeva břízy, ale nyní se získává z výše zmíněného bobulového ovoce, kde je součástí rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako jiný cukr sacharóza, ale má oproti němu jen dvě třetiny kalorií.
Důležité je, že je vhodný i pro diabetiky (jeho metabolická přeměna nevyžaduje inzulín). Uvádí se, že má velmi nízký glykemický index, GI 7. Proto pomáhá udržet nízkou a stabilní hladinu krevního cukru. Proto je vhodný pro doslazování i od 3. fáze metabolic balance®.
Dobrou chuť s metabolic balance®
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.