Máte chuť na sladkou snídani, oběd nebo večeři? Máte ve svém jídelním plánu vejce? Potom vyzkoušejte tento jablečný trhanec ze dvou vajec a žitné mouky. Musím říci, že tohle jídlo naprosto splnilo mé očekávání, protože chutná téměř stejně jako jídlo, které připravují v Rakousku. A proč císařský? Protože prý vznikl jako „nepovedený“ dezert pod rukama císařovny Sisi. V tom rakouském trhanci by měly být správně čerstvé švestky a rozinky. Ale verzí je nespočet. Tak já zde připravila tu metabolicky vstřícnou.

Budete potřebovat na 1 porci

  • 2 vejce
  • 20g žitné mouky
  • 2 lžíce jablečného pyré (bez cukru)
  • 1 střední sladké jablko (cca 100g)
  • lžička ghí
  • vanilkový lusk nebo vanilkový prášek a skořice (podle chuti , já dávám opravdu hodně)

Postup

1. Jablko vyjádříme, nakrájíme na malé kostičky. Přidáme vanilku a skořici a podusíme do měkka. (Stejným způsobem můžeme připravit „rozvar“ i z jiného ovoce, např. ze švestek, hrušek, jahod, malin apod.)

2. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.

3. Postupně, pomalu, po částech vmícháme žitnou mouku, žloutky a nakonec přimícháme 1 – 2 lžíce jablečného pyré (na oslazení těsta). Vmícháváme velmi pomalu, jemně aby těsto zůstalo nadýchané. Těsto má „palačinkovou“ nadýchanou strukturu (trochu jako těsto na piškot).

4. Na pánvi rozpálíme lžičku ghí. Těsto vlijeme na rozpálenou pánev a opékáme (pozor! palačinka je dost silná, klidně můžete těsto rozdělit na dvě části a péct na dvakrát).

5. Když se spodní strana uvolní, přiklopíme pánev na několik minut pokličkou, aby se zpevnila i vrchní část „palačinky“. Poté opatrně „palačinku“ obrátíme a opečeme z druhé strany. Pokud se vám nedaří „palačinku“ obrátit celou, rozkrojte ji na 2 – 4 části, půjde obrátit snáze (stejně ji v konečném výsledku“ natrháme na malé kousky).

6. Máme-li hotovo, palačinku nakrájíme nebi natrháme na menší kousky, ozdobíme rozvarem z jablek (nebo jiného ovoce), bohatě posypeme skořicí, ozdobíme listem máty a podáváme.

Tip

Pokud nejste v hubnoucí fázi, můžete trhanec posypat i nastrouhanou vysokoprocentní kvalitní čokoládou (bez cukru) nebo strouhaným kokosem. Návštěvám nebo dětem můžete trhanec „dosladit“ medem nebo kokosovým sirupem.

Dobrou chuť …

Jablečný trhanec z žitné mouky - recepty na hubnutí, metabolic balance2

Jablečný trhanec z žitné mouky – recept vhodný pro hubnutí, metabolicky vstřícný, sladký, zcela bez cukru

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.