Klíčky a výhonky obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Dají se z nich připravit a skvělé recepty, ale měli bychom vědět, že v některých jsou však i přírodní toxiny, jako např. jedovatý phasi nebo hemaglutininy, které ve větším množství způsobují shlukování červených krvinek. Tyto látky se ničí vařením nebo částečně i naklíčením. Především se to týká klíčků cizrny, bílých fazolí, fazolí adzuki a žlutých sojových bobů. Proto doporučujeme tyto klíčky před konzumací aspoň krátce blanšírovat. Tady je jeden můj oblíbený recept, inspiraci jsem čerpala z programu Metabolic Balance.
Ingredience na 1 porci
- 120 – 150 g klíčků/ výhonků
- 120 – 150g zeleniny (šalotka, cibulka, pórek, pastiňák nebo cuketa)
- Zeleninový vývar
- Muškátový oříšek nebo květ 1/2 čl, 1 čl kurkumy, sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Na olivovém oleji osmahnout cibulku a šalotku.
- Poté přidat pórek a pastiňák nakrájený na kostičky – osmahnout.
- Zalít zeleninovým vývarem a povařit do měkka.
- Poté rozmixovat na hebkou a hustou polévku.
- Přidat muškátový květ či oříšek a kurkumu.
- Nakonec dochutit solí a pepřem – opatrně!
- Klíčky či výhonky přidat do polévky (jako bílkovinu) a chvilku povařit.
Chuťovou obměnou může být i uvařená či naložená luštěnina (např. cizrna, fazole, čočka beluga, červená či žlutá čočka apod.)!
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.